AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Inbakad fläskfile fläskfilé

Inbakad fläskfile fläskfilé Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Räkna 1 pkt rullad smördeg med måtten ca 35x26 cm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4 port inbakad fläskfile fläskfilé
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 rulle kyld färsk smördeg
  • 1 ägg att pensla med
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm malen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Stuvning: 2 schalottenlökar
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • Madeirasås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
  3. Krydda fläskfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
  4. Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt fläskfilen svalna.
  5. SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
  6. MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
  7. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  9. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  10. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  11. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
  12. DAGS ATT BAKA IN FLÄSKFILEN: Skär fläskfilen i 8 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel fläskfilé.
  13. Rulla upp den färska smördegen.
  14. Lägg fläskfilén ovanpå smördegen på nedre halvan.
  15. Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
  16. Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
  17. Pensla med uppvispat ägg.
  18. Grädda den inbakade fläskfilen i ugnen i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  19. Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
  20. Skär upp den inbakade fläskfilén precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
  21. Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.


 

Fler recept ur samma kategori som Inbakad fläskfile fläskfilé:

Stekt panerad sill
Stekt panerad sill. Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Sillen blir extra god om den får marinera över natten. Det går också bra att bara marinera några timmar eller steka direkt.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Räkna förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små sillfiléer var.
Färsk gnocchi med portabello
Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja. Vegetariskt när det är som bäst. Passar till fest eller vardagslyx. Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.
Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora. De går att ersätta med vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp.
Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl. Du kan laga egna gnocchis (sök recept här på receptfavoriter) eller köpa färska i butiken.
Blir vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan.
Kycklingfärsbiffar kycklingbiffar
Kycklingfärsbiffar. Kycklingbiffar. Gott grundrecept på biffar med kycklingfärs med olika smaksättningar.
Du kan köpa kycklingfärs eller mala kycklingkött som lårbensfiléer till färs i en köttkvarn eller matberedare.
Kycklingfärsbiffarna kan du smaksätta enligt nedan eller som du tycker blir gott. Goda smaksättare är också:
Indiska kycklingbiffar: 2 tsk curry eller garam masala; 1 tsk gurkmeja; 1 hackad färsk röd pepparfrukt.
Kebabstyle kycklingbiffar: 1 tsk spiskummin; 2 tsk paprikapulver; 1 tsk chilipulver eller annan chili.
Kycklingbiffar kan serveras med valfria tillbehör, förslagsvis: med potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingon samt tomat- och gurksallad; eller som hamburgare med bröd, tomat, dressing, sallad, rödlök samt klyftpotatis; eller som biffar med tomatsalsa och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; eller med coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad fläskfilé
Grillad fläskfilé som marinerats innan.
Fläskfilén kan också grillas i ugnen i ugnsform.
Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
Tillsätt gärna lite färska eller torkade örter som: något krm eller blad av timjan, rosmarin samt salvia till marinaden.
Fläskfilégryta fläskfilegryta med sparris, svamp och grädde
Fläskfilégryta. Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Crème brulée med lakrits
Crème brulée med lakrits. En variant på fransk dessert med gräddig ägg- och gräddblandning här smaksatt med lakritspulver.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Gott med färska bär som jordgubbar, hallon, rabarberkräm eller liknande.
Grillad kycklinglårfilé
Grillad kycklinglårfilé. Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.
Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.
Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Mazariner mazarinrecept
Hembakta mazariner. Att baka mazariner är kul och blir kanongott.
Mazarinreceptet är troligen uppkallad efter Kardinal Mazarin. Giulio Mazarini levde på 1600-talet och var kardinal och styrde Frankrike tillsammans med kung Ludvig XIV.
Du kan använda formar av metall eller dubbla pappersformar.
Creme brulée creme brulee
Creme brulée. Servera creme brulée som den är eller med färska bär som jordgubbar, hallon, hjortronsylt, passionsfrukt eller andra bär.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien.
Förbered gärna creme bruléen någon dag innan och förvara i kylen. Innan servering så karemelliserar du din creme brulée.
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise
Biff, oxfilé eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfilé eller entrecote.
Fläskfilé, kotlett eller kycklingfilé passar också.
Ett rött vin i Bordeaux stil av druvan Merlot brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Förslag till tillbehör: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri.
Bakad potatis. Vanlig blandad sallad.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Räkna med ca 150 - 180 gram kött per person.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Istället för torkad dragon kan du ta 1 dl hackad färsk dragon eller 0,5 dl hackad dragon i vinäger.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Ugnstorkade tomater
Ugnstorkade tomater är goda att lägga in i olivolja, mixa till tomatpesto, blanda i pasta, lägga på rostade små bröd som crostinis eller bara ha som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling eller andra grönsaker (blanda då gärna tomaterna med fin balsamvinäger).
En god rätt är att blanda de ugnsrostade tomaterna med kokt spagetti, extra olivolja, färsk basilika, chiliflakes, riven parmesan och ruccola (samt ev. lite extra pressad vitlök). Smaka av med salt.
Du kan lägga till skivad paprika; andra örter som torkad basilika och oregano; mer vitlök; eller skivad aubergine.
Kycklingpaj med champinjoner
Kycklingpaj med champinjoner. En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags.
Servera kycklingpajen med blandad sallad till. Exempelvis isbergssallad, rosesallad, machesallad, fint skivad rödlök, delade cocktailtomater, gurka i stavar; blanda i en stor skål med god olivolja, vinäger, salt och lite vitpeppar (lite dijonsenap är också gott i).
Kycklingpaj är också god till picknick eller sommarlunch.
Dubbel sats räcker till långpanna.
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis; en god sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook