AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Inbakad fläskfile fläskfilé

Inbakad fläskfile fläskfilé Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port inbakad fläskfile fläskfilé
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 rulle kyld färsk smördeg ca 35x26 cm, 1 pkt
  • 1 ägg att pensla med
  • salt och malen svartpeppar
  • smör eller rapsolja till stekning
  • TILL SVAMPSTUVNING: 2 schalottenlökar
  • 200 g fäska champinjoner eller en stor burk konserverade eller annan svamp som kantareller
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • FÖRSLAG TILL SÅS - MADEIRASÅS (valfritt):
  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
  3. Krydda fläskfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
  4. Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt fläskfilen svalna.
  5. SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
  6. MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
  7. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  9. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  10. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  11. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
  12. DAGS ATT BAKA IN FLÄSKFILEN: Skär fläskfilen i 8 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel fläskfilé.
  13. Rulla upp den färska smördegen.
  14. Lägg fläskfilén ovanpå smördegen på nedre halvan.
  15. Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
  16. Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
  17. Pensla med uppvispat ägg.
  18. Grädda den inbakade fläskfilen i ugnen i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  19. Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
  20. Skär upp den inbakade fläskfilén precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
  21. Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.


 

Fler recept ur samma kategori som Inbakad fläskfile fläskfilé:

Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt vårlök och kokt broccoli.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns). Vårlöken kan du då baka med potatisen i ca 20 minuter.
Köttfärsbiffar utan ägg
Köttfärsbiffar utan ägg med Dijonsenap, paprika, chili, hackad lök, vitlök och svartpeppar.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör. På bilden är det rotmos, gräddkokt Savoykål, tomatsallad med smulad fetaost samt extra Dijonsenap vid sidan. Sök recept här på receptfavoriter.se.
Annan sås som kall paprikasås, tomatsås, gräddsås, brunsås samt potatismos, klyftpotatis, pressad potatis, kokt potatis, råris eller pasta eller quinoa; kokta grönsaker samt grönsallad är andra alternativ. Saltgurka är också gott till.
Köttfärsbiffarna kan också grillas på utegrill.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfilé med kantarellsås
Fläskfilé med kantarellsås, kokt potatis, kokt blomkål och morot.
Fläskfilén kan stekas eller grillas.
Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Fläskfilé parmesan
Fläskfilé med tomatsås och parmesanost. Gott med pasta, ris eller klyftpotatis.
Du kan använda hemlagad eller köpt tomatsås. Tomatsoppa fungerar också.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Penne pasta med viltfile, svamp och grädde
Penne pasta med viltfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Passar att laga på älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé med mera.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Sås med balsamvinäger
Sås med balsamvinäger sk balsamvinägersås. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås glace. Glace kallar man en tjock söt sås.
Balsamvinägersåsen eller glacen kan ringlas över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel.
Den kan också späs med steksky till en lösare sås.
Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas.
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar. Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Ibland är det gott att blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kladdmuffins
Kladdmuffins är kladdkaka bakad i muffinsformar. Kladdkakemuffins med bitar av vit choklad och valnötter i smeten. Dessa kan uteslutas. Servera som de är eller med en klick vispad grädde smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt valfri sylt eller färska bär.
Inbakad oxfile oxfilé
Inbakad oxfile eller oxfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på oxfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad oxfilé är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor (på bilden ljummen potatissallad med rostad vitlök). Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla oxfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad oxfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad oxfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook