AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Inbakad fläskfile fläskfilé

Inbakad fläskfile fläskfilé Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 port inbakad fläskfile fläskfilé
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 rulle kyld färsk smördeg ca 35x26 cm, 1 pkt
  • 1 ägg att pensla med
  • salt och malen svartpeppar
  • smör eller rapsolja till stekning
  • TILL SVAMPSTUVNING: 2 schalottenlökar
  • 200 g fäska champinjoner eller en stor burk konserverade eller annan svamp som kantareller
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • FÖRSLAG TILL SÅS - MADEIRASÅS (valfritt):
  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
  3. Krydda fläskfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
  4. Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt fläskfilen svalna.
  5. SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
  6. MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
  7. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  9. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  10. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  11. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
  12. DAGS ATT BAKA IN FLÄSKFILEN: Skär fläskfilen i 8 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel fläskfilé.
  13. Rulla upp den färska smördegen.
  14. Lägg fläskfilén ovanpå smördegen på nedre halvan.
  15. Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
  16. Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
  17. Pensla med uppvispat ägg.
  18. Grädda den inbakade fläskfilen i ugnen i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  19. Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
  20. Skär upp den inbakade fläskfilén precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
  21. Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.


 

Fler recept ur samma kategori som Inbakad fläskfile fläskfilé:

Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.
Jag tycker det är gott att skira smöret rätt hårt så det blir lätt brynt och får god smörig karamellsmak.
Kokta ärtor eller brysselkål samt finriven morot passar också till torsk med pepparrot.
Köp torsk som är ok fiskad eller ersätt med liknande som kolja.
Älgstek med kantarellsås
Älgstek med kantarellsås, rostad potatis, lök, morot och palsternacka samt grönsallad, saltgurka och gelé.
En god söndagsmiddag eller festlig stek.
Älgstek i ugn lagas till en temperatur på ca 75 grader annars blir den väldigt torr så det är inget att laga pulled moose på ;) Välj i så fall att laga tjälknöl på älgsteken istället.
Istället för kantareller kan du ta annan matsvamp som trattkantareller, skogschampinjon eller vanlig champinjon.
Fylld paprika med kyckling
Fylld paprika med kyckling. Kycklingfyllda paprikor bakade i ugnen. Här med svarta bönor, vitlök, tacokrydda och majs. Gott med vitlökssås och grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Fläskfile Africana panna med curry och grädde
Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.
Se alla recept ur kategorin Fläskfilérecept
Kronans kaka
Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Restaurangbröd bullar kuvertbröd
Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, buffé eller stor middag.
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna; mest för att det var nybakt men också så gott. Överblivna bröd kan du frysa.
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning. Hembakta polynéer är gott och rätt lätt att baka.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook