Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka

Grillad fläskfilé lindad i salvia och lufttorkad skinka som ger god smak och saftigare kött.
Det går också bra att steka fläskfilén i en grillpanna eller stekpanna.
Köp helst svensk fläskfilé och gärna kravmärkt som jag tycker är godast.
Servera med grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar smaksatt med timjan (utan kvist) samt olivolja, salt och peppar. Gräddstuvad svamp (svampsås med kantareller) passar också till (kanske något kvar från eget plock?). Annars kan du servera fläskfilén med valfria tillbehör - några förslag är pressad potatis, tagliatelle, risotto, klyftpotatis, potatisgratäng, rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, ratatouille, bearnaise, pepparsås, grillade grönsaker, grönsallad, tomatsallad med mera.

4 portioner grillad fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 8 blad salvia
  • 8 skivor lufttorkad skinka typ Prosciutto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén. Portionera åtta bitar lika små stubbar. De ska stå på högkant. Ändarna kan bankas till lite så de kan stå. Salta och peppra dem.
  2. Vik skinkan så att den passar att vira runt köttbitarna. Placera ett salvia blad mellan fläskfilén och skinkan. Sätt ihop med tandpetare. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  3. Grilla fläskfilébitarna 15 – 20 minuter på svagare värme. Annars bränns de före köttet har blivit klart.
  4. Servera med valfria tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer