Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka

Grillad fläskfilé lindad i salvia och lufttorkad skinka som ger god smak och saftigare kött.
Det går också bra att steka fläskfilén i en grillpanna eller stekpanna.
Köp helst svensk fläskfilé och gärna kravmärkt som jag tycker är godast.
Servera med grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar smaksatt med timjan (utan kvist) samt olivolja, salt och peppar. Gräddstuvad svamp (svampsås med kantareller) passar också till (kanske något kvar från eget plock?). Annars kan du servera fläskfilén med valfria tillbehör - några förslag är pressad potatis, tagliatelle, risotto, klyftpotatis, potatisgratäng, rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, ratatouille, bearnaise, pepparsås, grillade grönsaker, grönsallad, tomatsallad med mera.

4 portioner grillad fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 8 blad salvia
  • 8 skivor lufttorkad skinka typ Prosciutto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén. Portionera åtta bitar lika små stubbar. De ska stå på högkant. Ändarna kan bankas till lite så de kan stå. Salta och peppra dem.
  2. Vik skinkan så att den passar att vira runt köttbitarna. Placera ett salvia blad mellan fläskfilén och skinkan. Sätt ihop med tandpetare. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  3. Grilla fläskfilébitarna 15 – 20 minuter på svagare värme. Annars bränns de före köttet har blivit klart.
  4. Servera med valfria tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer