Risotto med parmesan grundrecept

Risotto med parmesan. Ett grundrecept på krämig risotto.
Desto godare råvaror ju godare risotto.
I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till 6-8 portioner. Gott med kokt sparris och parmaskinka.
Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.
Vintips till är ett vitt friskt vin från Norra Italien.
Risotton kan också servera som tillbehör till det mesta som grillad fisk, kött, grönsaker eller kyckling.
Köp riktigt risottoris, använd god olivolja, koka gärna risotton med hemglagad god buljong och använd god parmesanost. Använder du buljongtärning eller koncentrat så behöver du ej salta så mycket då den består mest av salt. Har du ej egen buljong så rekommenderar jag ekologisk grönsaksbuljong på pulver.
Kokar du med torkad Karl-Johan svamp, trattisar eller annan svamp så får du svamprisotto. Med något krm saffran får du saffransrisotto. Med hackad spenat får du spenatrisotto.

4 portioner risotto med parmesan

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljong i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  7. Rör i osten precis innan servering. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer