AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor helst kravmärkta, ta den färg du gillar ex. röda. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • Några stänk tabasco
  • Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Pasta med spenat, mascarpone och parmesan
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan. En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Tjälknöl med portvinssås
Tjälknöl med portvinssås. Att steka tjälknöl tar lite tid men steken sköter sig i ugnen. Tjälknöl blir mört och gott kött som kan skivas till fest och buffé. Köttet till tjälknöl ska inte tinas innan tillagning. Använd fryst benfritt kött av älg som älgstek, hjort som hjortstek eller nötkött som fransyska.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Annat gott till tjälknöl är svampsås, pepparsås, någon kall sås. Potatisgratäng, kokt potatis, råstekt potatis eller klyftpotatis passar till tjälknöl.
Grönsaker som kokta brysselkål, bönor och morötter är gott till tjälknöl.
Tjälknöl kan också serveras kallskuren (rumstempererad) på buffe med exempelvis Italienska rätter.
Vintips till tjälknöl är ett rött smakrikt vin - gärna ekologiskt.
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Hemgjorda tjocka pommes frites
Hemgjorda tjocka pommes frites. Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.
Att fritera själv är rätt enkelt. Se till att ha ett lock eller ex. ugnsplåt redo att täcka över den kastrull du friterar i om den skulle ta eld. Släck aldrig med vatten utan kväv elden med lock. Ha gärna skor, byxor, långa ärmar och förkläde också om du skulle spilla ut het olja. Akta barn.
Istället för jordnötsolja som är ovanlig i Sverige kan man ta solrosolja eller annan frityrolja.
Oljan används flera gånger. Sila den sista grumliga oljan genom ett kaffefilter så blir den som ny igen.
Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade gröna bönor haricots verts. Ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.
Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tobbes Coastal Bend Chili con carne
Tobbes Coastal Bend Chili con carne. Ett recept på chili con carne från Houston, Texas. En härlig lagom het chili komponerad under den period jag var verksam i Houston, en chili provsmakad och godkänd av mexikanska vänner i Houston och Corpus Christi, båda vid The Coastal Bend...
Chorizo
Chorizo. Hemgjord stark korv smaksatt med chili, paprika och vitlök.
Du behöver en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen.
Du kan också dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.
Chorizo kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.
Leverkorv
Leverkorv. Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor. De kan också ätas kokta kalla till pålägg på smörgås - gärna med inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Spagetti med tomatsås
Spagetti med tomatsås. En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomasåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Utan parmesan blir pastan vegan.

Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Kokt vit sparris med Hollandaisesås
Kokt vit sparris med Hollandaisesås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Parmaskinkan på bilden kan du utesluta om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka. Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.
Foccacia i långpanna italienskt bröd
Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Vegetarisk kebab med Tzay
Vegetarisk kebab med Tzayspett samt vitlökssås, chilisås, tomat, sallad, gurka och rödlök.
Tzayspett finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili (sök recept här på receptfavoriter.se)
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Smörgåstårta med kyckling
Smörgåstårta med kyckling. Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Helstekt kalkon med fyllning
Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).
Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm.
Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook