AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Välj helst kravmärkta paprikor. Ta den färg du gillar ex. röda. Välj paprikor som kan stå upp utan att ramla omkull.
Du kan ha färs som nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt) eller sojafärs som fyllning.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 12)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs eller annan färs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • 5 droppar tabasco
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Kyckling i ugn med grädde
Kyckling i ugn med grädde. Sås och grönt i ett. Med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, parmesan och gratängost.
En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.
En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.
Köttbullar med brunsås
Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad.
God och klassisk husmanskost.

Fylld paprika med tomatsås
Fylld paprika med tomatsås. Färsfylld paprika är gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en rårispilaff med svarta bönor och majs.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Vaxbönor på asiatiskt vis
Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja. Gott, nyttigt och enkelt.
Rotsellerimos rotselleripuré
Rotsellerimos eller rotselleripuré. Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.
Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.
Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.
Vitlöks- och sardellsmör
Vitlöks- och sardellsmör. Gott aromsmör med smak av vitlök, sälta av sardeller samt citron och worchestersås.
Passar till grillat kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Köttfärsspett
Köttfärsspett du kan grilla eller steka i ugnen. Köttfärsspetten smaksätts med vitlök, spiskummin och persilja. Köttfärssmeten är samma som till köttbullar men sedan har man i kebabkryddor som spiskummin och vitlök.
Köttfärsspett är gott till det mesta ex. tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad.
Pizza Bolognese med köttfärssås
Pizza Bolognese med köttfärssås eller fräst köttfärs. Recept på Bolognese pizza. Baka egen Bolognese pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Gör gärna köttfärssåsen innan (sök recept här på receptfavoriter) - gör en stor sats så har du till spagetti bolognese också. Bolo kallar många kockar bolognese köttfärssås.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till 4 tallriksstora pizzor.
Goda tillval på Bolognese-pizza: Hackad pfepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, champinjoner, röd paprika samt kalla toppings som torkad oregano, färsk basilika och riven parmesanost.
Servera gärna en grönsallad med tomat och kokta rödbetor till som på bilden, valfri sallad eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs, nötfärs eller fläskfärs men kan göras av lammfärs eller viltfärs.
Passar till vardags men också till julbord eller till påsken.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Kokt broccoli
Kokt broccoli passar till det mesta och är mycket nyttigt.
Istället för färsk broccoli kan du koka fryst broccoli. Den frysta broccolin är förvälld (förkokt) redan och är bara att koka upp så att den blir varm.
Du kan också koka broccolin i mikron med lite vatten i en skål du täckt över. Kör då på full effekt ca 2 minuter.
Vill du förbereda och koka broccoli i förväg och sedan förvara kall så se till att snabbt kyla ner den i en stor skål med kallt vatten och helst is så håller den sin fina gröna färg samt spänst bäst.
Välj gärna ekologisk obesprutad broccoli.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffé eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Vill du ha en mildare löksmak kan du krama den skivade löken med ett krm salt så mjuknar den och blir mildare.
Kokt vit sparris med Hollandaisesås
Kokt vit sparris med Hollandaisesås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Parmaskinkan på bilden kan du utesluta om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Surströmmingsrulle
Surströmmingsrulle med mjukt tunnbröd, surströmming, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och gräddfil.
Det går också bra med hårt tunnbröd om man gillar det. Lägg då ett tunnbröd som lock istället för att rulla ihop.
Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.

Chokladtårta Grand Marnier apelsinchokladtårta
Chokladtårta Grand Marnier. En god chokladkaka med apelsinsmak och glasyr med apelsinlikören Grand Marnier.
Välj helst ekologiska apelsiner.
Om du vill kan du ta hälften fin choklad och hälften blockchoklad.
Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Korintkakor
Korintkakor. Kakor med korinter som är extra små och fasta russin.
Kakorna blir ok med vanliga russin men godast med korinter. Vanliga russin är lite för fuktiga och tappar fukt ut i kakan så ska du spara kakorna ska du baka med korinter.
Pytt i panna med kyckling
Pytt i panna med kyckling, kokt potatis, morötter, lök och soltorkad tomat. Kycklingpytt serverad med en äppelröra och grönsallad.
Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Du kan byta ut potatis mot mer grönsaker (broccoli, blomkål, bönor) för en GI- eller LCHF-anpassad variant.
Här har jag valt att laga pytten på grillad kyckling. Det går också bra att själv steka eller grilla kyckling och sedan tärna kycklingköttet.
Efterrätt med yoghurt
Efterrätt med yoghurt. En enkel, snabb och nyttig efterrätt med grekisk eller turkisk matyoghurt blandad med lite vispad grädde samt serverad med flytande honung, mandelskorpor och flagad mandel.
Lätt och smidigt att laga till många på en buffé i mindre portioner glasvis eller i små formar.
Du kan förbereda desserten i god tid om du fyller en spritspåse med yoghurt- och gräddblandningen innan och förvara i kylen. Mandelskorpor kan krossas och flagad mandel rostas innan. Sedan är det bara att följa slutet på receptet nedan vid servering.
Gott med ett sött dessertvin eller till en espresso eller kaffe.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Maränger med mandel
Maränger med mandel. Goda maränger som är enkla att baka. Passar som de är eller till desserter som marängsviss med mera.
Pepparkaksmuffins
Pepparkaksmuffins. Muffins med smak av pepparkakskryddor.
Använder du stora amerikanska muffinsformar så blir det mindre antal muffins ca hälften och du får också grädda några minuter extra.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hembakt baguette
Hembakt baguette. Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda.
Bry dig inte om att den lösa baguettedegen gör att formen på dessa baguetter inte blir som köpebaguetter utan mer knotiga bröd. Gästerna kommer inte att tveka att det är hembakta baguetter iaf :).
Servera gärna hemgjorda baguetter med god färskost - kankse smaksatt med vitlök eller örter. Eller smör blandat med rödbetor och salt; eller smör med vitlök - vitlökssmör osv.
Cheesecake med lime och färska hallon
Cheesecake med smak av lime garnerad med färska hallon. En cheesecake som är bakad med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker samt garnerad med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.
Cheesecaken passar till fika, knytis, kräftskiva, buffé, fest, kalas osv.
Riktigt fin dessert blir cheesecaken med lite bärsås som ex. halloncoulis (hallonsås).
Rostad blomkål med vitlök
Rostad blomkål med vitlök, gurkmeja och chili i olivolja. Gott och enkelt tillbehör. Lätt att laga till många på ex. en buffé.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook