AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor helst kravmärkta, ta den färg du gillar ex. röda. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • Några stänk tabasco
  • Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Bakad potatis med skagenröra
Bakad potatis med skagenröra. Bakpotatis är en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.
Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.
Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos. Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört. Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Tacotallrik GI
Tacotallrik GI. En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner eller quornfärs istället för köttfärs.
Köttfärslåda
Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.
Gott och enkelt att dubblera och laga till flera.
Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)
Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.
Köttfärsbiffar utan ägg
Köttfärsbiffar utan ägg med Dijonsenap, paprika, chili, hackad lök, vitlök och svartpeppar.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör. På bilden är det rotmos, gräddkokt Savoykål, tomatsallad med smulad fetaost samt extra Dijonsenap vid sidan. Sök recept här på receptfavoriter.se.
Annan sås som kall paprikasås, tomatsås, gräddsås, brunsås samt potatismos, klyftpotatis, pressad potatis, kokt potatis, råris eller pasta eller quinoa; kokta grönsaker samt grönsallad är andra alternativ. Saltgurka är också gott till.
Köttfärsbiffarna kan också grillas på utegrill.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak.
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Fläskfiléspett
Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini. Goda spett med marinad.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Lökvåfflor med rökt lax och färskost
Lökvåfflor med rökt lax och färskost. Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på påskbordet eller till midsommar som bufférätt. Här har jag räknat en halv våffla per portion. Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till.
Matvåfflor med lök.
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lövbiff GI
Lövbiff GI. Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI. Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja sallad efter eget tycke.
Kycklinggryta med rödvin
Kycklinggryta med rödvin. En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök
Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött.
Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.
Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Rödbetskaka med glasyr
Rödbetskaka med chokladglasyr. Kaka med rödbetor, choklad och valnötter.
Du kan utesluta chokladen i glasyren om du önskar och då blir det en vit glasyr vilket också är gott (gör då dubbel sats glasyr så att det räcker till hela kakan).
Gillar du strössel kan du ha på valfritt strössel också.
Kakan kan också bakas i en rund springform eller två avlånga brödformar.
Enkel hallonkaka
Enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.
Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.
Räk- och kräft enchiladas
Räk- och kräft enchiladas. Mexikanska enchiladas med räkor och kräftor. En god förrätt.
Kul recept som jag gjorde till ett kalas. Har gjort det många gånger sedan dess och får alltid förfrågning om receptet. Blev således tvungen att pränta ned det. Håll till godo.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook