AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor helst kravmärkta, ta den färg du gillar ex. röda. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • Några stänk tabasco
  • Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Fiskburgare
Fiskburgare av fiskfärs med stekt bröd, dressing, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Gott med klyftpotatis till.
Obs fiskfärsen är för lös för att man ska kunna grilla dessa fiskburgare så bäst är att steka dem i stekpanna.
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter
Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tacofärs tacokryddad köttfärs
Tacofärs. Köttfärs med tacosmak gott till tex mex middag. Mexikansk tacokryddad köttfärs är got till tortillabröd, tacoskal, nachos, majs, tärnad gurka, tärnad tomat, guacamole, tomatsalsa, isbergssallad, svarta bönor, riven ost, tabasco osv.
Man behöver inte köpa dyr taco kryddmix - hemligheten är spiskummin, oregano, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Har du inte en stor panna att steka tacofärsen i så kan du använda en vanlig stekpanna och en gryta.
Hemgjord tacokrydda är dessutom utan smakförstärkaren glutamat som är vanlig i köpt tacokrydda.
Vegetarisk variant av tacofärs blir gott med Quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki. Grekiska biffar smaksatta med fetaost, serverade med rostade potatisklyftor, paprika och kalamataoliver samt tzatziki.
Du kan laga biffarna av nötfärs, oxfärs, blandfärs eller viltfärs. Eller tom kycklingfärs.
Serverat till middag passar ett rött fylligt vin som Shiraz eller franskt Rhone-vin till. Eller lageröl.
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt. Ersätt hälften eller allt salt i korven med Nitritsalt, så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Nötfärsbiffar
Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Spenatlasagne
Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Kyckling med nudlar
Kyckling med nudlar. Enkelt och gott recept på nudlar med kyckling, grönsaker som salladslök, morot och broccoli smaksatt med sesamolja och hoisinsås.
Grönsakerna och ingredienser kan varieras efter tycke. Gott i är även vattenkastanj, bok choy, vitkål, grönkål, purjolök, vitlök, färsk chili, färsk ingefära, sesamfrön, sojasås, ostronsås, chilisås med mera.
Du kan använda en wok eller en stekpanna och stor kastrull.
Coleslaw med rödkål
Coleslaw med rödkål. En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast.
Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Laxqueneller
Laxqueneller. Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Laxtartar på toast, tilltugg eller buffe
Laxtartar på toast. Laxtartar är tärnad lax smaksatt med dill och senap. Tartar på lax passar som drinktilltugg, förrätt eller på buffé.
Vintips till laxtartar blir vitt av, ex. Chardonnay Semillon från Australien.
Laxtartaren kan man garnera med hackad gräslök, rom eller crème fraiche. Vill du få till en snygg rundel med laxtartar så kan du använda en rund utstickare och forma laxtartaren som en rund fin puck.
Använder du färsk vildfångad lax så bör du frysa den i 24 timmar då det kan finnas parasiter i laxen. Odlad lax är behandlad mot parasiter så den behövs ej frysas.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Trädgårdsbärs sylt
Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
En kanelstång ger god smak om den får koka med i sylten också.
Skippa syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Potatismos med basilika och parmesan
Potatismos med basilika och parmesan - supergott mos som lyxigare tillbehör till all mat där potatismos passar.
Ex. en fin fisk, köttbit, grillad kyckling eller vegetariskt.
Tips vid servering: lägg upp två högar i ett V med en stor slev. Lägg ex. en hög fräst lök och svamp. Placera kött eller fisk snett upp samt ringla lite sås runt. Toppa med några kvistar färsk oregano.
Plättar plättrecept plättsmet
Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.
Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion.
Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Köttfärslåda
Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.
Gott och enkelt att dubblera och laga till flera.
Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)
Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.
Pannacotta med yoghurt smalare
Pannacotta med yoghurt. En smalare pannacotta med mindre grädde och god yoghurt. Recept på pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Här har jag valt mer grekisk yoghurt istället för så mycket grädde. Kan göras i god tid innan. Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar. Också gott till är bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Sött dessertvin till pannacotta är en höjdare. Ex. Sauternes eller Beaumes de Venise.
Helstekt kyckling ugnstekt kyckling
Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling. Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Persiskt bröd Barbari
Persiskt bröd eller Barbari. Bröd med sesamfrön.
Goda bröd att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel
Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En riktig klassiker till julbordet.
Julkakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.
Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook