AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor helst kravmärkta, ta den färg du gillar ex. röda. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • Några stänk tabasco
  • Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Frästa quornbitar med purjogratäng
Frästa quornbitar med purjogratäng, potatismos, morotssallad samt snabbinlagd gurka. En god vegetarisk middag, buffé eller fest.
Quornbitarna får god smak av vitlök, färsk ingefära, chili och lök.
Jo det är många moment i denna rätt men du behöver ej laga alla tillbehör om du ej har tid men de går dock snabbare att laga än man tror. Rester håller sig i kylen och smakar tom bättre dagen efter. Eventuellt kan du dubbla receptet och göra lunchpaket.
Lagar du alla tillbehör och lägger upp på fat så får du en fin vegetarisk buffé. Lägg då till något gott bröd.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Laxqueneller
Laxqueneller. Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). Här har jag valt crème fraiche istället för grädde som är i originalreceptet.
Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.
Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd. Vidare är de stekta i olivolja istället för smör.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Hemgjord surkål syrad vitkål
Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffe.
Blir också gott med gula betor.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Grillspett med sojamarinad och fläskkarre
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda spett.
Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja. Passar till buffe - här recept till 10 personer som också kan halveras till 5 portioner.
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Inlagd gurka med ingefära
Inlagd gurka med ingefära. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med ingefära ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Fläskfile Africana panna med curry och grädde
Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Wokade rödbetor med getost
Wokade rödbetor med getost blir en liten sidorätt och tillbehör. Gott som tapas, buffe och plockmat. Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka dem med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.
Bärtårta med vaniljkräm
Bärtårta med vaniljkräm, sockerkaksbottnar, sylt och grädde garnerad med färska bär, havreflarn och citronmeliss. En god tårta till buffé, fest, kalas, midsommar eller födelsedagsfest.
Radiokaka med Mariekex
Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos. En jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke smaksatt med kokos.
Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Enkla frallor
Enkla frallor. Ljusa frallor med torrjäst eller färsk jäst som är enkla att baka. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
Vill du ha frallor till frukost kan du jäsa degen kvällen innan, baka ut frallor och ställ sedan att kalljäsa i kylen över natten. Baka sedan frallorna på morgonen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook