AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port fyllda paprikor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 4 paprikor helst kravmärkta, ta den färg du gillar ex. röda. Välj fyra som kan stå upp utan att ramla omkull.
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs, quornfärs (vegetariskt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm kanel
  • 4 krm malen spiskummin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl krossade, passerade eller hackade tomater
  • 3 msk vinäger
  • 3 tsk soja
  • Några stänk tabasco
  • Salt, socker och vitpeppar att smaka av färsfyllningen med
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga (speciellt om de ej är kravmärkta). Skär av toppen där skaftet sitter ca 2 cm ner. Skär också bort det yttersta på skaftet om det är fult. Spara skaftet - paprikahatten.
  3. Skär loss kärnorna ur paprikan med en skalkniv, ta ur och skölj. Nu har du underdelar att fylla med varsitt lock (paprikahatt).
  4. Ställ paprikorna med hattarna i en ugnsform. Gnid in paprikadelarna i olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Ställ i ugnen tills de är mjuka ca 25 minuter.
  6. Gör under tiden färsfyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  7. Fräs lök, vitlök, färs med kryddor i några minuter med lite olivolja i en stekpanna med höga kanter.
  8. Pudra över mjölet och rör runt någon minut.
  9. Tillsätt tomaterna, soja samt vinägern.
  10. Smaka av med några stänk tabasco, 2 krm salt, 0,5 tsk socker och något krm vitpeppar.
  11. Låt koka ihop till en färsröra några minuter.
  12. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran. Ta undan locken till serveringen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Fördela en hög riven ost på varje paprika och kör dem i några minuter - gärna under grill - så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
  14. Ta ut och garnera ev. de fyllda paprikorna med paprikahattarna.
  15. Servera de fyllda paprikorna med önskat tillbehör.


 

Omdömen:

Kommenterad av johannaana , torsdag 22 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Gjorde dessa till lunch idag, oj vad längesen man åt fyllda paprikor och vad goda de blev! Jag valde att ha i tacokrydda i färsen, blev super!

Fler recept ur samma kategori som Fyllda paprikor:

Spagetti med chili och vitlök
Spagetti med chili, vitlök samt olivolja. En snabb, god, billig och enkel men god vardagspasta. Riven parmesan och ruccola passar också till pastan.
Vill man lägga till lite extra är strimlad soltorkad tomat och färsk basilika också gott i.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Spagetti med bacon, lök och ketchup
Spagetti med bacon, lök och ketchup. Detta är en av mina äldsta vardagsfavoriter och favorit bland barn. Blir också god med stekt korv i slantar.
Garnera ev. med hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano.
Kotlett i gräddig sås
Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Rostad vitlök
Rostad vitlök blir mjuk och söt. Dela sedan den hela rostade vitlöken på mitten så du kan pressa ut mjuk vitlök. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat eller att ha i potatissallad.
Smidigt att laga då du kan lägga med vitlöken samtidigt som du lagar annat i ugnen ex. klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Fetaostfyllda lammfärsjärpar
Fetaostfyllda lammfärsjärpar. Ett recept från Larsa Foods som importerar jättegod äkta fetaost. Servera med klyftpotatis, tomat- och avokadosallad samt tzatziki på ex. Larsas gräddyoghurt.
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs också.
God Italiensk Lasagne lasagnerecept
God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Falafel
Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med bla vitlök, spiskummin och sesampasta.
Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärtor. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.
Falafel kan serveras till buffé, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.
Fyll först pitabröden med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yoghurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka och några stänk tabasco eller het chilisås. Gott i är också färsk mynta, yoghurtsås med curry och fint strimlad vitkål marinerad i vinäger och olivolja.
Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.
Om du friterar falafel (de går också att steka i en stekpanna) så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.
Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pasta med räkor
Pasta med räkor, grädde, vitlök, broccoli och morot. Räkpastan blir riktigt lyxig (och rätt dyr) om du använder handskalade räkor.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Körsbärssoppa soppa med körsbär
Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bönpasta med köttfärssås
Bönpasta med köttfärssås. En glutenfri pasta gjord på sojabönor serverad med en god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och crème fraiche.
Förslag på bönpasta är Sojabönor Fettucine (som på bilden), Fettucine gröna sojabönor eller spaghetti på svarta bönor från Alaeco.se.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs samt Oatly Fraiche.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizokorv i tomatsås. En het pasta som blir godast med fin italiensk rå chorizo.
Du kan ha i annan chili efter tycke ex. en röd spansk peppar, en färsk poblano, 0,5 tsk chiliflakes eller torkad hel chili.
Pastan kan garneras med riven parmesan och hackad persilja om man önskar.
Zucchinisoppa med kyckling
Zucchinisoppa med kyckling. God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Kebab pizza kebabpizza
Kebabpizza. Pizza med kebabkött, lök, skivad tomat, vitlök- och chilissås samt pfefferoni. Baka egen kebabpizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kebabkött. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna kebabpizzan med vitlök- och chilisås, pfefferonis och en grönsallad med svarta bönor och avokado eller pizzasallad (se recept här på receptfavoriter).
Vitlök- och cilisås kan du göra genom att blanda 2 dl grekisk yoghurt med någon tsk hemgjord het chilisås (eller köpt) samt en pressad klyfta vitlök. Tillsätt någon msk citronsaft, en nypa svartpeppar samt lite salt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Du kan ta ananas från burk eller lyxa till det med riktig färsk ananas. Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Färsk ananas: lagar du med färsk ananas då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Revbensspjäll till jul
Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap. Tjocka revbensspjäll med mörk färg av soja och balsamvinäger.
Kokspadet från revbenen kan du koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Kikärtssallad med grillad paprika
Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook