Fylld paprika med kyckling

Introduktion och förberedelse

Kycklingfyllda paprikor bakade i ugnen. Här med svarta bönor, vitlök, tacokrydda och majs.

Serveringsförslag

Val av paprikor

  • Välj helst kravmärkta paprikor.
  • Ta den färg du gillar - röd, grön eller gul paprika - vilket som blir gott.
  • Spetspaprikor går också bra.
  • Välj gärna paprikor som kan stå upp utan att ramla omkull.

Varianter

  • Istället för kycklingfärs eller strimlad kycklingfilé så kan du ta annat urbenat kycklingkött som lårfilé.
  • Även rester på kall stekt, kokt eller grillad kyckling eller höns eller annan fågel som kalkon blir gott. Bena ur och tärna köttet fint samt blanda ner i fyllningen.
  • Det går utmärkt att fylla och dryga ut med kalla rester på ris, bönor, linser eller kokt tärnad potatis osv.
  • Annat som som passar att blanda i och dryga ut kycklingen med är kokt matvete; krydda med garam masala; ha i kokta linser, kokta bönor eller kokt ris.
  • Vill du ha hetare fyllning tillsätt mer av valfri chili.
  • Tacokryddan kan uteslutas.

Kan förberedas

Paprikorna är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika.

Vid servering är det bara att värma dem i ca 15 minuter i ugnen på 200 grader samt toppa med ost och sätta några minuter under grillen tills de har fin färg.

Att dricka till

Vintips till paprikorna är ett rött fruktigt vin som en Shiraz från Australien, Tempranillo från Rioja, Spanien eller ett italienskt Sangiovese från Chianti.

Öl som lageröl eller alkoholfri öl som Clausthaler passar också till.

Paprika bakad i ugnen med kycklingfyllning toppad med ost.
Paprika bakad i ugnen med kycklingfyllning toppad med ost. Gott med valfria tillbehör som råris, en enkel vitlökssås av pressad vitlök och matyoghurt samt grönsallad med senapsdressing.

4 portioner fylld paprika med kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 gram kycklingfärs eller finstrimlad kycklingfilé eller kycklingkött
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 påse tacokrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 1 dl grädde
  • 4 röda, gula eller gröna paprikor
  • 1 dl riven mozzarella eller gratängost
  • Tillbehör: 4 port kokt råris
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kycklingfyllning: Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i stekpanna och lägg över i en gryta.
  3. Bryn kycklingfärsen eller finstrimlad kycklingfilé i lite olivolja och lägg sedan med löken.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, tacokrydda, salt, socker, kinesisk soja samt bönor och majs. Låt koka i 5 minuter.
  5. Tillsätt grädde samt koka upp. Smaka av fyllningen med salt och svartpeppar.
  6. Skölj och skär är av toppen på paprikorna. Ta ur kärnorna. Smörj in paprikorna i lite oliv- eller matolja.
  7. Fördela fyllningen i paprikorna och ställ dem på en ugnsplåt eller i en ugnsform. Lägg paprika-locken bredvid.
  8. Baka paprikorna mjuka i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. När det är 10 minuter kvar strör du över lite riven ost på toppen.
  10. Börja koka råris (40 minuter) eller förbered annat valfritt tillbehör.
  11. Vitlökssås: blanda matyoghurten med pressad vitlök. Späd ev. med några msk vatten till lagom tjocklek.
  12. Servera de fyllda paprikorna med vitlökssåsen, råris, vitlökssås samt grönsallad.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13

Tillbehör och liknande recept: