Gratinerad aubergine med köttfärs

Gratinerad aubergine med köttfärs, Bechamelsås och mozzarella och parmesan. Halverade auberginer som bakats och gröpts ur och fyllts med köttfärssås Bolognese samt gratinerats. Kan också gratineras med enbart ost.
Gott med grönsallad och ev. klyftpotatis om man är riktigt hungrig.
Laga gärna i god tid och ha övertäckt i kylen i formen och värm sedan till servering.
Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan, nymald svartpeppar samt örtsalt.

4 portioner gratinerad aubergine

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer eller äggplantor
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm rosmarin
  • 6 blad färsk basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 burk passerade tomater
  • Bechamelsås: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut.
  9. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater.
  10. Låt koka på medelvärme.
  11. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  12. Bechamelsås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  13. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  14. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås.
  15. Smaksätt bechamelsåsen med salt.
  16. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  17. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  18. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  19. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  20. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  21. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer