Fläskfilé i senapssås
Introduktion och förberedelse
Fläskfilé brynt i skivor i en god krämig senapssås smaksatt med Dijon, vitlök och lite lök. En god fest- eller middags- eller lunchrätt.
Serveringsförslag
- I receptet och på bilden ett förslag på tillbehör med kokt pressad potatis och kokta grönsaker.
- Vidare passar klyftpotatis, bulgursallad, ris, pasta, matvete eller råris till.
- Andra tillbehör som passar är en grönsallad, vaxbönor, sockerärtor, ärtor och salladsfat.
Varianter
- Vegetariskt blir det med quornfilé eller sojabitar istället för fläskfilé.
- För vegan variant ta förslagsvis Anamma vegobitar och sojagrädde eller havregrädde samt grönsaksbuljong.
- Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilébitarna och koka någon minut.
- Fler kryddor som passar är någon tsk torkad dragon; för het variant någon tsk chili som sambal oelek; mera örter som några msk hackad persilja eller gräslök.
Att dricka till
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Tillagning
- Förbered de potatistillbehör och grönsaker du vill ha. Förslagsvis skala och koka potatis mjuk ca 20 minuter. Rensa bönor och skala morötter. Rensa knipp- eller salladslöken. Strimla knipp- eller salladslöksblast och spara att ha till garnering av fläskfilén.
- Skala och hacka gul lök och vitlök.
- Putsa köttet - skär bort stora senor - och skär det i skivor.
- Bryn fläskfiléskivorna i olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Tillsätt lök och vitlök och fortsätt att bryna någon minut. Krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop grädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse. Blanda ner det tillsammans med köttet.
- Låt fläskfilén småkoka på låg värme tills tillbehören är klara. Använd gärna en termometer och låt fläskfilén småputtra till en innertemperatur på 68 grader.
- Koka grönsakerna i ca 5 minuter i 2 dl vatten under lock.
- Häll av dem och blanda ner en msk smör, en nypa salt och vit- eller svartpeppar.
- Lägg upp kokt potatis. Den kan också pressas till.
- Garnera gärna fläskfilén med hackad knipp- eller salladslök och rör om.
- Smaka av såsen med salt, vit- eller svartpeppar samt ev. lite mer senap.
- Fläskfilé med senapssås är klart att servera med pressad potatis och grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal