Fläskfilé med kantarellsås

Fläskfilé med kantarellsås, kokt potatis, kokt blomkål och morot.
Fläskfilén kan stekas eller grillas.

4 portioner fläskfilé med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • Kantarellsås: 1 liter färska kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl vatten
  • 2 mjöl
  • 2,5 dl grädde
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 huvud blomkål
  • 200 gram morötter, helst knippmorötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 40 gram ruccola eller babyspenat
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered tillbehör: Börja förbereda potatisen. Skrubba och koka upp vatten med salt. Rensa och dela blomkål i bitar. Skala morötterna samt skär bort blasten.
  2. Börja med såsen: Rensa kantareller och skär i bitar. Fräs i en panna tills vattnet kokat bort. Rör då och då.
  3. Tillsätt smör, salt och peppar. Rör och fräs någon minut.
  4. Tillsätt vatten.
  5. Vispa ut mjölet i den kalla grädden och tillsätt under omrörning. Koka upp till en sås och låt stå på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg i potatis och koka den mjuk 15-20 minuter.
  7. Slanta morötterna.
  8. Koka upp vatten med salt till blomkål och morötter.
  9. Förbered köttet: putsa ev, bort senan från fläskfilén om du vill. Skär ut 12 skivor ca 1 cm tjocka. Spara ev. undan överbliven fläskfilé.
  10. Koka blomkålen och morötterna i fem minuter.
  11. Salta och peppra köttet och stek det i smör. Om du grillar köttet penslar du det med lite olivolja. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  12. Lägg såsen och köttet i samma stekpanna som du stekt svampen i och låt småputtra någon minut.
  13. Skölj och grovhacka bladpersiljan. Skölj ruccola.
  14. Dela den kokta varma potatisen i halvor och blanda med smör, salt, peppar, blomkål, morötter, bladpersilja och ruccola.
  15. Servera potatisblandningen till fläskfilén med kantarellsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer