AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood.

Gillar du Texmex kommer du att älska...
Sök
Android

Glögg, glöggfest, glöggtest och glöggrecept

Glöggfest
Glöggdoft i luften. Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Doften av glögg är synonymt med jul för många. En dryck som värmer både kropp och själ i vinterkylan. Här hittar du tips på glöggfest, ett glöggtest och samt glöggrecept och recept på egen hemgjord glögg.

När rödvin först kom till Sverige för flera hundra år sedan saknades dagens kvalitetskontroll (läs Systembolaget). Ibland var man tvungen att göra något för att dölja vinets dåliga och sura smak. Då öste man i kryddor och socker samt värmde vinet. Vidare upptäckte man att socker blir extra gott om det brändes först. Då tände man eld på starkvin och höll sockret över lågorna så att det droppade ner i vinet. Vinet var glödgat och just ordet glögg har vi från tyskans Glühwein som betyder upphettat eller glödgat vin.

Redan Gustav Vasa serverade sina gäster glögg. Denna glögg påminde dock antagligen mer om det ej så kryddade Glühweinet som serveras i alpernas skidbackar.

Idag görs den mesta glögg med ett gott vin med bra kvalitet som grund. Inte som förr av surt strävt odrickbart vin. Att tända eld på starkvinet hör också till ovanligheterna nuförtiden, då halva alkoholen annars förångas. Nej, dagens glögg är gjord på rött vin, de klassiska glöggkryddorna kanel, ingefära, pomerans, kardemumma och kryddnejlika, en lagom mängd socker samt i vissa fall en skvätt brännvin som konjak. Resultatet blir god och värmande glögg.

Allt för söt glögg är ej så gott. Kombineras det med ett mediokert rött vin blir glöggen inte rolig. Då kan man rädda glöggen med att spä den med lite gott rödvin, krydda upp den med glöggkryddor eller bara en bit kanel och kanske lite brännvin som konjak och calvados (om man gillar starkvinsglögg förstås).

Glöggutbudet
Man hittar runt ett sextiotal olika glögg och Glüwhein på Systembolaget.se - varav hälften kan beställas. Utbudet av ekologiska glögg ökar varje år - hela 21 stycken 2014. Några är nykomlingar, någon ny årgång och ett tjugotal är mest samma från år till år - dessa domineras av Blossa. Vad gäller kvalitet, pris och utbud dominerar Blossa med runt 70% av marknaden. De har klassisk välsmakande röd och vit vinglögg, starkvinsglögg samt extra fin starkvinsglögg (varav tre är smaksatta med bla cognac och rom). Jag tycker bäst om de klassiska varianterna som är säkra kort när man är glöggsugen. Eller så kan man laga egen glögg. Men om du vill prova något nytt och/eller kanske rent av tröttnat på vanlig glögg så kan det vara kul att prova en smaksatt glögg. Några exempel är glögg med lakritssmak, choklad, mocka och rom.

Ett exempel på god klassisk glögg är Blossa Starkvinsglögg som är smaksatt med trestjärnig konjak. Vilken givetvis är rejält eldig. Bakom hettan finns dock en fyllighet och smak av väl balanserade glöggkryddor. På köpet får man en vacker avlång flaska med kork som kan användas till hemgjord snaps eller blanda sin egen salladsvinägrett i.

Den mesta glöggen säljs i flaskor men nu finns också glögg i bag-in-box samt i tetrapak. Själv föredrar jag flaska då dessa ofta har mindre konserverande ämnen (svavel) som annars behövs i plast- och pappförpackningar för att glöggen ska hålla sig. Plast- och papp är dock bra vid tillfällen då en skör flaska är utsatt för hot från omvärlden. Som under utflykter eller på andra ärenden ute i kylan. Fast då kanske en termos med varm glögg är att föredra ändå.

Glöggkryddor
De klassiska glöggkryddorna som ger smaken åt glöggen: russin, pomerans (torkat skal av pomerans - en besk citrusfrukt), kanel, torkad ingefära, kryddnejlikor och hel torkad kardemumma. Foto: Martin Mattsson.


Hemgjord glögg:
Glögg är enkelt att smaksätta och göra själv. Du behöver en flaska vin, glöggkryddor, socker samt ev. något starkare som brännvin.
Värm försiktigt en flaska gott fylligt rödvin (ex. av druvan Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Pinotage) till 55 - 60 grader. Vid 78 grader avdunstar alkoholen lite i taget. Så det är ingen bra idé att koka glöggen om du inte vill ha alkoholfri glögg. 
Tillsätt glöggkryddor som 1 bit pomerans (torkade apelsinskal), en kanelstång,  4 nejlikor, 0,5 tsk kardemumma och ev. 1 krm ingefära eller 1x1 cm färsk skalad ingefära. Du kan också riva i något krm muskot i glöggen.
Tillsätt och rör ut 0,5 dl socker (eller efter smak).
Vidare kan du ha i 1-2 dl starkvin som portvin eller madeira eller ett sött dessertvin i glöggen.
Vill du ha stark glögg så tillsätter du brännvin som vodka, konjak eller calvados, ex. 1-2 dl.
När glöggen är varm ca 55-60 grader så serverar du den. Glöggen ska inte koka - då kokar alkoholen till slut bort.

Hemgjord glögg julglögg
En till variant på hemgjord glögg. Julglögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.

Glödgad glögg:

Vinglögg glögg med vin
Hemgjord glögg med rödvin och brännvin. Ett gammalt klassiskt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret.

Superstark glögg:

Brännvinsglögg glögg med brännvin
Hemgjord glögg med bara brännvin. Ett gammalt klassiskt superstarkt glöggrecept där du tänder på glöggen och smälter ner sockret. Riktig brännvinsglögg gjord på gammalt vis.


Alkoholfri glögg:


Hemgjord alkoholfri glögg

En god och enkel glögg utan alkohol med smak av riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor. Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft.

Saftglögg
God och enkel saftglögg utan alkohol. Alkoholfri glögg av saft för små nissar och tomtar på väg.

Tilltugg och småplock till glöggen
Som tillbehör till glöggen är skållad mandel och russin självklart. Några pepparkakor till så har du allt du behöver för en glöggfest. Mer behövs egentligen inte. Har du tid och lust så kan du såklart bjuda på mer tillbehör och småplock.
Enkelt är att lägga till plock som torkade fikon och aprikoser, ost i kuber, ädelost på pepparkakor, melonbitar lindade med parmaskinka - enkla och goda grejer. Julnötter och dadlar passar också att tugga på till glögg.
Vidare kan man också göra små tilltugg som är mer arbetade. Här är några förslag nedan som passar till den söta glöggen. På Receptfavoriter.se hittar du också fler recept på tilltugg >>.

Fetaostfyllda dadlar
Fetaostfyllda dadlar som är gott som tilltugg eller till buffé. Enkelt att göra och supergott med salt ost och söta dadlar.

Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.

Grillat ostfyllt tunnbröd
Grillat ostfyllt tunnbröd är ett recept som passar som tilltugg, snittar eller aptitretare till drinken.

Tunnbrödssnittar
Tunnbrödssnittar är tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök. Goda snittar, tilltugg och aptitretare.Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat är goda som aptitretare eller tilltugg. Crostinis är vanliga rostade baguette skivor men det låter fint och är gott.

Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chèvre) och honung.

Rensteksrullar med färskost
Rensteksrullar med färskost passar som tilltugg. Stubbarna är tunnbröd fyllda med renstek och färskost.

Baconlindade dadlar
Dadlar lindade med bacon. De söta dadlarna med salt gott bacon är mycket gott som plockmat tillsammans med andra snittar eller nötter.

Smördegssnurror med parmesan
Varma smördegssnurror med parmesan. Ett gott enkelt varmt drinktilltugg av bakade smördegssnurror fyllda med parmesan du kan förbereda innan och sedan baka av när gästerna kommer.

Godis och sött till glöggfesten:

Tryfflar med glöggsmak glöggpralin
Chokladtryfflar med glöggsmak. Hemgjorda glöggpraliner fyllda med tryffel smaksatt med glögg i ett mörk choklad.

Pepparkakor >>


Lussebullar och lussebak >>

Klassiskt julgodis >>

Glöggtest
Glögg i alla former och sorter - men vad ska du välja? Storsäljaren Blossa är som vanligt ett säkert kort.


Vilken glögg skall man köpa?
Några urval från Systembolagets glöggutbud.
Hela Systembolagets glöggsortiment hittar du här >>

Bästa glöggen för pengarna:
Några säkra kort med klassiska smaker av glöggkryddor.

4000    Blossa Vinglögg     750 ml                69.00
Kryddig ton av rödvin, kardemumma och nejlika. God balans och smak.

8505    Blossa Starkvinsglögg Röd     Flaska, 750 ml        79.00
Ljus brun. God krydda, smakfull och stark. Fin flaska. Höjt pris i år tyvärr.

96517    Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac 500 ml    85.00
Ren och traditionell smak av glöggkryddor, konjak, russin, bränd sötma och starkvin.


Ekologiska glögg:

Flera glögg av ekologiskt odlade råvaror finns i år att njuta av.

96007 Ripa Vinglögg Box 2 liter    139.00
Söt kryddig ekologisk glögg med klassiska smaker av kanel, ingefära och pomerans. Prisvärd. Finns även som box.

96002    Tégner & Son, Wilckens fat Starkvinsglögg 750 ml     79.00

Lite extra glöggig starkglögg för dig som gillar söt glögg med mycket smaker.

96034     Vinterglögg Rödvinsglögg 750 ml      69.00
Kryddig med klassiska smaker av citrus (pomerans), kanel, vanilj, ingefära och kardemumma.

96003 Herrljunga 1911 Mocca & Choklad 500 ml    89.00
Stark och mycket söt glögg med smak av kaffe, choklad och frukt som plommon och apelsin.


Flera goda glögg med klassiska smaker:


96510    Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg     750 ml        74.00
Jordig ton och tydlig vinsmak kombinerat med styrka, sötma och klassiska traditionella glöggkryddor. 

96506    Dufvenkrooks Vinglögg     750 ml                64.00
Söt smak likt mogna plommon samt kryddnejlika och kanel.

96039    Åkesson Röd Glögg, Utan tillsatt socker, 750 ml            57.00
En variant av kryddat rödvin med glöggsmaker utan tillsatt socker och därmed mindre kalorier.

76400    Blossa 13 Dalecarlia 750 ml     95.00
2013 års glögg från Blossa med rolig Dalahästmålad flaska. I år är det ingen japansk citrusfrukt som gett smak utan klassiska svenska glöggsmaker av bla pomerans (apelsin), kryddnejlika och bärighet likt russin.

Smaksatta glögg:
Det finns flera smaksatta glögg. Alla glögg är ju smaksatta med de klassiska glöggkryddorna (ofta kanel, ingefära, pomerans och kryddnejlika) men numer finns de som även har smak av kaffe, choklad, lakrits med mera. De flesta ha en mild framtoning och är helt ok att prova som något nytt eller njuta som omväxling.

76600    Blossa 14 Lavande 750 ml     97.00
2014 års glögg med smak av Sydfransk lavendel!

96463    Lucia Choklad    500 ml       69.00
Denna glögg med vanilj, russin och mörk choklad. Ett lyckat recept som hängt med några år.

96460    Grythyttan Skogsglögg     750 ml                88.00
En söt glögg med sitt ursprung i skogens lingon och blåbär. Fyllig smak och trevlig ton av skogens bär.

11376     Liefmans Glühkriek       750 ml      58.50
Ett sött körsbärsöl med glöggsmaker som ska serveras varm likt glögg. Från Duvel i Belgien. Festlig förpackning. En kul öl att prova istället för vanlig glögg. 6 % alkohol vilket är bra om du vill ha ett alternativ med något lägre alkoholhalt än starkvinsglögg.

76584     Dufvenkrooks Mint och Choklad    750 ml    79.00
Söt men uppfriskande med smak av choklad och mint. Beställningssortiment.


Vit glögg

Glögg gjord av vitt vin istället för rött vin. Dock smaksatt på liknande vis med glöggkryddor såklart. Upplevs oftast sötare.

96519    Blossa Starkvinsglögg Vit     Flaska, 750 ml        79.00
Vit glögg. God om du gillar söt glögg.


Lättglögg:


94666    Blossa Frisk Lätt vinglögg    750 ml         30.00
Vit lättglögg med god smak av citrus och fläderblom. 2,2% alkohol.

Alkoholfri glögg:

Alkoholfri glögg har traditionellt varit saftglögg eller avalkoholiserat vin smaksatt med glöggkryddor. Nu finns också goda äppelglögg samt lite annorlunda glögg med chokladsmak.

1917    God Jul Glögg     750 ml         25.00

Alkoholfri röd och vit glögg. Söt men med klassisk glöggsmak. Krydda gärna upp med lite egna glöggkryddor och späd ev. ut sötman med ett rött eller vitt alkoholfritt vin. 

99115    Dufvenkrooks Chokladglögg   750 ml  33.00
Alkoholfri glögg med mild smak av choklad. Trevlig som omväxling och nyhet.

Hela Systembolagets glöggsortiment hittar du här >>

 

Gilla oss på Facebook