Baka pepparkakorna själv i år

Julstök i pepparkakeland. Här hittar du recept på klassiska pepparkakor -  en pepparkaksdeg som blir mycket goda pepparkakor. Vidare recept på snabba pepparkakor, pepparkaksdeg till pepparkakshus samt pepparkakor för veganer.

Pepparkakor Nej, pepparkakor innehåller ingen peppar. Pepparkakan är inte ens svensk från början. Läs mer om fakta om pepparkakan, dess historia och olika pepparkaksdegar.

Baka pepparkakor är ett julnöje många ägnar sig åt. Beroende på receptet på pepparkakorna blir degen olika och passar till olika saker ex. spröda och goda pepparkakor att äta eller hållbara pepparkaksväggar till pepparkakshus.

Läs vidare om pepparkakans historia, tips på hur du lyckas med pepparkaksdegen, pepparkakshuset, kristyren med mera.

Pepparkakan är för många synonymt med Sverige. Det är en av våra äldsta och mest älskade kakor. Men här lurar det gäddor i vassen. Pepparkakan är inte svensk. Inte heller innehåller den peppar. Hur många kakor du än äter kan du inte räkna med att bli snäll. Inte heller är vi ensamma om att baka dem - tyskarna, holländarna, fransmännen och engelsmännen har sina motsvarigheter. Ändå är pepparkakan en symbol för Sverige.

När Julen närmar sig är pepparkakan lika självklar som granen. Tredelad eller ej skänker den hopp och tröst åt såväl pepparkaksfreaks som till fikande kontorsarbetare. Just glögg och pepparkakor är en tradition som vi stolt visar upp för utländska gäster. För att inte nämna allt bakande och husbyggande.

Pepparkakans historia
Hur fel det än låter så är Tyskland faktiskt pepparkakslandet nummer ett. Enligt historien var första pepparkakorna rena hälsokosten. Medeltida munkar i främst Tyskland, men även i övriga norra Europa, tillverkade inte bara likörer - de bakade också. På den tiden gick läkemedelskonsten efter regeln "desto starkare smak - desto mer effekt". Peppar är starkt och sades ha en lugnande effekt på hysteriska och nervösa personer. Så förutom små trista oblatkex bakade man pepparkakor. För smakens och hållbarhetens skull tillsatte man honung. De söta och kryddiga kakorna blev mycket populära och spreds av munkarna över Europa. Bland de första svenskarna att prova pepparkakan var troligen biskop Nikolaus Hermansson. Han levde på 1300 - talet men var veterligen inte känd som hysterisk eller nervös. Vidare förekommer det tyska ordet "peperbrot"(pepparbröd) i dokument från medeltiden.

Under 1500 - och 1600 - talet importerades pepparkakor till Sverige. Främst från pepparkaksstaden Nürnberg i Tyskland. Fram till runt år 1700 var pepparkakan mest förunnad de som hade pengar. I fäbodarna bakades istället "messmörskakor" som är något av en svensk släkting. Messmörskakan innehöll - förutom messmör - socker, ägg, vetemjöl, kanel och kardemumma. Den formades liksom pepparkakan till skådebröd och njöts vid högtider. De har idag fått stiga åt sidan för pepparkakan. Så småningom började svenska kvinnor att baka pepparkakor som extraknäck. Kakorna var tjockare och innehöll ingen peppar. Kryddorna begränsades till kanel, nejlika, ingefära och kardemumma. Honungen byttes så småningom ut mot sirap. "Kryddkaka" skulle vara ett mer beskrivande namn. En förklaring till att benämningen "pepparkaka" levt kvar kan vara att de flesta starka kryddor förr i tiden fick passera under namnet "peppar". "Pepparkaksgummorna" sålde kakorna på marknader och vid högtider. Efter hand blev de mycket populära. Med industrialiseringen tog bakandet fart och är en svensk industri och exportvara med stolthet och tradition.

Kryddiga pepparkakor Kryddiga pepparkakor extra allt för dig som vill göra din egen pepparkaksdeg och baka smakrika pepparkakor.

Tjocka släkten
Den svenska pepparkakan har sina släktingar runt om i Europa. Det finns mjuka, hårda och sega pepparkakor - recepten är många och varierar från land till land. I södra Tyskland, Österrike och Schweiz bakas en variant som kallas "Lebkuchen" eller "Lebzelten" - honungskakor. I Holland bakas "Speculas". Namnet syftar på kakformens spegelavtryck i kakorna. I Frankrike bakas "Pain d'Epice" - kryddbröd. "Gingerbread" är engelsmännens variant som syftar på ingefäran i receptet. Även USA har en tradition med pepparkakor, speciellt runt Pennsylvania.

Julstöket
På 40 - talet kom den stora hembakningsboomen. Varje respektabel hemmafru förväntades spöka ut barnen i hucklen och förkläden för att sedan leta degklumpar en vecka. Under antijul-tiden på 60-70 talet rationaliserades bakandet bort med färdiga degar och kakor. Min familj är varken storbakare eller antijulfirare. Julbak hörde barndomen till. Om vi inte bakade själva, så köpte vi färdig deg, varav hälften genast åts upp. Senare, i jobbet som kock, har jag bakat det mesta från kakor till knäckebröd; men kan inte påminna mig en enda gång jag bakat pepparkakor. Varför? Få restauranger är intresserad av att ha pepparkakor på menyn. Kanske för att pepparkakan blivit en vardagskaka. Ungefär som när Kalles Julafton kom på video så har det gått inflation i pepparkakor. Numer finns det alltid ett industribakat paket längst in i fikaskåpet. Folk föräter sig och tröttnar redan vid Lucia. Andra kan aldrig få nog. De julbakar, små-äter av degen, bygger hus, dekorerar, planerar och formger sina egna gubbar, dessutom tar de gärna för sig av pepparkakorna längst in i fikaskåpet. Året runt.

Pepparkaksrecept - recept på pepparkakor
Det finns många recept på pepparkakor. De skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av

Pepparkaksdeg Baka pepparkakor är ett julnöje för många. Här är recept på klassiska pepparkakor, snabba pepparkakor och en pepparkaksdeg till pepparkakshus.

pepparkaka man vill baka. Det första receptet är till klassiska pepparkakor. Denna deg passar till att stansa ut till gubbar, grisar och gummor. Degen ska göras dagen innan så att den får vila i kylen. Då hinner socker och stärkelse binda vätska, smaken utvecklas och degen blir lätt att kavla. Resultatet blir förhoppningsvis vackra och spröda, hållbara pepparkakor. Om man vill kan man smaksätta kakorna med sprit som calvados eller konjak. Det andra receptet är en snabbare variant. Degen behöver inte heller vila utan kan bakas ut direkt. Perfekt om man har små barn, då det viktigaste är att alla kan vara med och utseendet kommer i andra hand. Det tredje receptet är för husbyggaren. Det blir en riktig byggardeg. Stabbig och fast att forma med ett stabilt och pålitligt resultat. Väck pepparkaksarkitekten och sätt fart på fantasin. Ha byggråd och planeringsmöten. Varför hålla sig till hus - bygg en båt, rymdskepp eller ett torn. Gör en mall först bara. Alla dekorationer är tillåtna bara de är ätliga (undantaget är bomull som ofta är snö, men kan ersättas med spunnet socker). Sedan kan ni ha utställning och dela ut pris. Det sista receptet är helt utan animaliska produkter alltså för veganer. Lite annorlunda men faktiskt riktigt goda.

Pepparkakor 
Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir cirka 100 spröda och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för riktigt goda pepparkakor.

Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En enkel och bra hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till att garnera och spritsa på pepparkakor och pepparkakshus.

Pepparkakstraktor Vägra pepparkakshus - gör en traktor istället. Det finns färdiga formar för ex. pepparkakstraktor.

Snabba pepparkakor
Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor. Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor.

Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor.

Vegan pepparkakor
Sista receptet är för veganer. Det går faktiskt utmärkt att baka utan animaliska produkter, speciellt när det finns vegetabiliskt margarin.

Byggardeg till pepparkakshus
Pepparkaksdeg till pepparkakshus. Här är recept på en pepparkaksdeg som blir bra deg att bygga pepparkakshus med. Ett pepparkaksrecept för byggardeg som är fast och håller länge. Går också att äta om man mot förmodan skulle vilja äta upp sitt dammiga pepparkakshus efter men det är inget jag rekommenderar.

Byggtips till pepparkakshus

Pepparkakshus Pepparkakshus är kul att bygga. Det finns färdiga byggsatser som ovan att sätta ihop och som sedan bara är att garnera med kristyr och godis efter egen fantasi.Planera först ditt pepparkakshus. Du kan köpa färdig byggsats eller bygga själv. Köp godis och sådant som du vill pynta med. Klassiskt godis är tex Nonstop på taket. Bland lösgodiset kan man plocka mycket kul godis. Godiset fäster du sedan i kristyren innan den stelnat.
Ska du bygga eget hus så gör du först en skiss eller ritning och klipper ut en mall till ditt hus. Här är färdiga mallar och förslag på klassiskt pepparkakshus: 

PDF icon pepparkakshusritning_receptfavoriter.pdf

samt en variant på högre pepparkakshus: 

PDF icon pepparkakshus_bjorns.pdf

Dessa skisser kan du kan skriva ut, klippa till och använda som mall. Det finns också mallar som är ex. en pepparkakstraktor att köpa.

Tips är att kavla ut pepparkaksdegen tunt, föra över den till bakplåtspapper och skära ut husdelarna direkt på bakplåtspappret så slipper man lyfta över ev. sneda husdelar från bakbordet.
Du kan såklart göra andra saker än hus ex. rymdraket, bil, julsläde, julkrubba osv - bara fantasin sätter gränser.
Det finns färdiga byggsatser att köpa ex. från Ikea samt pepparkakstillverkare som Annas.
Pepparkakshusdelarna kan också skäras till när de är varma om någon del skulle blivit fel.
Låt delarna svalna innan du sätter ihop huset. Enklast är att dekorera lodräta delar som väggar liggande innan du sätter ihop huset. Taket kan man dekorera ihopsatt om man vill.
Gör kristyr att dekorera med samt smält socker att sammanfoga delarna med.
Smält socker eller karamell gör du i en stekpanna med 2-3 dl socker som du smälter och rör med en träslev. Ta av från värmen när den är ljust brun. Eller håll varm på låg värme så att sockret inte bränns. Doppa någon kant och del i sockret i taget och sätt hastigt ihop dem samt håll ihop tills de stelnat vilket tar någon minut. Akta fingrarna då sockret är mycket varmt. Håll barn borta från just detta moment med hett socker. Värm sockret igen och sätt ihop nästa del på samma vis. När du kommer till taket kan du ta träsleven och pensla på gavlarna och sedan snabbt trycka dit taket. Ett tips är också att använda en gasbrännare och förbereda långa pinnar av stelnad karamell och sedan värma denna karamell med gasbrännaren och sedan sätta ihop bitarna efter hand.

Eget pepparkakshus Ett hembyggt pepparkakshus. Här hittar du en mall till huset ovan du kan skriva ut, klippa till och skära ut pepparkaksdeg efter. Sedan sätter du ihop huset med smält socker och pyntar med godis efter tycke. Jag har också gjort en mall till ett klassiskt pepparkakshus.

Dekorera huset runt om med godis, pepparkaksgubbar, grisar eller andra pepparkaksfigurer, bomull blir snö runt om huset, kokosflingor liksom florsocker kan vara snö på taket. Lycka till.

Alla pepparkaksrecept >>

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer