Hemgjord glögg

Blanda egen glögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker. Glöggen blir godare om kryddorna får dra i vinet eller spriten över natten.

Variatiant 1: Med mer karamellsmak blir det om man smälter sockret i kastrullen till ljusbrun färg innan man häller på vinet. Se upp när du häller på vinet, det fräser. Häll bara på 1/3 av flaskan och koka tills det stela sockret löst sig. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och värm till 70 - 80 grader. Det finns färdiga påsar med glöggkryddor beräknade för en liter glögg som är smidiga att använda.

Variant 2: Glödgad glögg - elda sockret i grytan genom att värma rödvinet med kryddorna i grytan. Tillsätt hälften av sockret. Använd en stålsil och lägg i bitsocker. Tänd på glöggen och ös med en rostfri slev den brinnande glöggen över sockret i silen så att karamelliseras och smälter ner i glöggen. 

 

7 koppar hemgjord glögg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 flaska fylligt rödvin
  • 1 dl starksprit som brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy
  • 15 kryddnejlikor
  • 3 kanelstänger
  • 1 tsk krossad kardemumma
  • 1 liten bit färsk skalad ingefära, torkad ingefära eller några krm mald ingefära
  • 2 bitar pomeransskal
  • 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt gärna stå över natten eller minst några timmar.
  2. Tillsätt spriten och värm så att sockret löser sig.
  3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen.
  4. Värm till runt 70 grader.
  5. Servera med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer