Crostinis med tapenade

Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.

8 portioner crostinis med tapenade

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 baguette
  • 5 msk olivolja
  • 1 burk tapenade olivröra, ca 1 dl
  • Hemgjord tapenade: 5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer
  • 0,5 -1 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
  3. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
  5. Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
  6. Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
  7. Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer