Crostinis med tapenade

Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.

8 portioner crostinis med tapenade

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 baguette
  • 5 msk olivolja
  • 1 burk tapenade olivröra, ca 1 dl
  • Hemgjord tapenade: 5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer
  • 0,5 -1 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
  3. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
  5. Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
  6. Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
  7. Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer