Alkoholfri glögg

Glöm inte dem som vill ha en alkoholfri god glögg och inte bara varm saft. Nej, smaka upp glöggen med riktiga glöggkryddor som kanel, pomerans och kryddnejlikor.

Glögg utan alkohol kan du göra på alkoholfritt vin eller saft som ex. svartvinbärssaft. Lägg kryddorna i 2 dl av det alkoholfria vinet, gärna ett dygn. Koka upp vin och kryddor. Sila bort dem och blanda med resten av vinet. Smaka av med socker. Sockermängden varierar beroende på vilket alkoholfritt vin du använder. I stället för vin kan du ta svartvinbärs- eller fläderblomssaft, men uteslut då sockret, eftersom saften är söt. Låt saften vara mer koncentrerad än till vanlig saft som dricks kall.

8 glas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 75 cl alkoholfritt rött vin eller starkt blandad saft som svartvinbärssaft
  • 1 kanelstång
  • 3 bitar torkade pomeransskal
  • 5 kryddnejlikor
  • 2 msk socker om du använder alkoholfritt vin
  • 1 dl skållade mandlar till servering
  • 1 dl russin till servering

Tillagning

  1. Blanda saften om du använder det istället för alkoholfritt vin. Saften ska vara rätt stark och söt.
  2. Godast smak får du om du lägger kryddorna i 3 dl vin eller blandad saft ett dygn innan.
  3. Koka upp 3 dl vin eller blandad saft med kryddorna i en kastrull. Stäng av värmen och låt dra i ca 10 minuter.
  4. Ta upp kryddorna eller sila över vinet eller saften i en större kastrull och tillsätt resterande vin eller saft. Smaka av med 2-3 msk socker om du använder alkoholfritt vin som inte är så söt som saften.
  5. Värm till lagom värme och servera den alkoholfria glöggen med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer