Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås

En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

6 portioner wokade grönsaker i sötsursås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram kotlett, karré eller fläskfilé
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk hoisinsås (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 200 gram portabellosvampar eller champinjoner
  • 1 burk bambuskott
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • Sötsursås: 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna skivor och sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg i en stor skål.
  2. Skala ingefäran och riv fint ca 2 tsk ingefära i skålen.
  3. Tillsätt och rör i äggvita, maizena, salt, vitvinsvinäger, hoisinsås samt sesamolja. Blanda ut med köttet och ställ åt sidan att marinera. Hit kan förberedas.
  4. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  5. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  6. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  7. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  8. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  9. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  10. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  11. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  12. Rensa och skiva svampen.
  13. Skölj böngroddar.
  14. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  15. Sötsursås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  16. Börja woka: Hetta upp olja i en kastrull. Stek eller fritera det marinerade fläskköttet i omgångar och lägg över i en skål vid sidan med en hålslev. Spara oljan och häll av i en skål vid sidan. Skölj ur woken eller pannan.
  17. Häll tillbaka oljan i woken eller pannan.
  18. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  19. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  20. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  21. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  22. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  23. Tillsätt bambuskott och böngroddar och stek runt lite till.
  24. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Koka upp. Smaka av med salt.
  25. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer