Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås
Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås. En kinesisk sötsur gryta.
Tillagning
- Skär köttet i tunna skivor och sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg i en stor skål.
- Skala ingefäran och riv fint ca 2 tsk ingefära i skålen.
- Tillsätt och rör i äggvita, maizena, salt, vitvinsvinäger, hoisinsås samt sesamolja. Blanda ut med köttet och ställ åt sidan att marinera. Hit kan förberedas.
- Förbered grönsaker och börja kokta ris.
- Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
- Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
- Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
- Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
- Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
- Skölj och skär paprikorna i bitar.
- Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
- Rensa och skiva svampen.
- Skölj böngroddar.
- Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
- Sötsursås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
- Börja woka: Hetta upp olja i en kastrull. Stek eller fritera det marinerade fläskköttet i omgångar och lägg över i en skål vid sidan med en hålslev. Spara oljan och häll av i en skål vid sidan. Skölj ur woken eller pannan.
- Häll tillbaka oljan i woken eller pannan.
- Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
- Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
- Tillsätt bambuskott och böngroddar och stek runt lite till.
- Häll i den sötsura såsen och rör runt. Koka upp. Smaka av med salt.
- Servera den sötsura grytan med jasminris.
Serveringsförslag
Gott med jasminris.
Tips
- Istället för att laga i wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
- Vill du laga en vegetarisk variant så kan du woka enbart grönsaker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 501 kcal