Vegetarisk pasta med kikärtor

Vegetarisk pasta med kikärtor och grönsaker. En vegan pastasås av halvt mosade kikärtor smaksatt med chili, vitlök, citron, tahini (sesampasta), persilja och en nypa curry. Här med spagetti och kokta morötter, broccoli samt gul lök.

4 portioner vegetarisk pasta med kikärtor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti (Ica-basic är vegan)
  • 1 burk kokta kikärtor eller ca 3 dl kokta kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 1 gul lök
  • 65 gram eller en liten påse röd mangold eller annan sallad

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och en msk olja till kokvattnet.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull.
  3. Tillsätt chiliflakes samt olivolja. Rör om.
  4. Koka upp oljan med vitlöken och chilin samt ta sedan av från värmen.
  5. Skölj kikärtorna och lägg dem i kastrullen med oljan.
  6. Tillsätt saften av en halv citron, tahini, salt, peppar och curry.
  7. Mosa kikärtorna grovt med en gaffel till en röra. Några kikärtor får gärna vara kvar hela.
  8. Skala och strimla morötter. Skär stammen av broccolin och skala den. Strimla den och lägg med morötterna. Skär broccolibuketterna i halvor. Lägg dem för sig.
  9. Dela och skala löken. Skär den i grova klyftor. Lägg med broccolin.
  10. Koka pastan enligt paket (7 minuter för Ica-basic spagetti).
  11. Tillsätt morötter och stjälken av broccolin att koka med pastan efter någon minut.
  12. Tillsätt broccolibuketter och lökklyftor efter ca halva tiden och låt koka med pastan.
  13. Plocka, skölj samt hacka persilja. Blanda med kikärtorna.
  14. Ta ca 1 dl från kokvattnet och rör ut med kikärtorna till en såsliknande konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.
  15. Häll av pasta och grönsaker.
  16. Blanda med kikärtsröran i en stor skål eller kastrull.
  17. Servera den vegetariska kikärtspastan med grönsallad som ex. röd mangold samt gärna ett gott bröd med ex. tofuspread (vegan färskost) till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer