Mandelmjölk

Introduktion och förberedelse

Mixa egen mandelmjölk och servera kall till det du önskar.

Serveringsförslag

Gott som vanlig mjölk att dricka eller ha till smoothies, gröt, musli, flingor, milkshakes, chiapudding eller i vegansk mat och bak som plättar, pannkakor eller desserter.

Med eller utan skal

 • Du kan använda oskalade eller skalade mandlar. Ska du ej sila mandelmjölken så rekommenderar jag skalade mandlar.
 • Det är vanligt att man silar upp mandelmjölken så då kan man ha mandlar med skal. Då silas skalet bort.
 • Vill du skålla och skala mandlarna så går det utmärkt det också men är lite mer jobb. En fördel är att då får du med all nyttig mandel i mjölken och behöver ej slänga något.

Tips

 • Om du silar mandelmjölken kan du använda det som blir över till att tillsätta i kakor, pannkakor, bröd, gröt eller bakverk.
 • Du kan minska mänden mandel om du önskar eller öka mängden vatten. Förslagsvis med hälften mandel eller en påse på 200 gram. Eller dubblera mängden vatten. Då får du ut lite mer mandelmjölk för pengarna men den blir inte lika koncentrerad.

Med andra nötter

Byt ut mandlarna mot cashewnötter så får du cashewmjölk. Eller blanda.

ca 1 liter mandelmjölk

 • Förberedelse: 4 tim
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 4 tim 5 min

Ingredienser

 • 350 gram oskalade eller skalade mandlar
 • 10 dl kallt vatten till mixningen

Tillagning

 1. Lägg mandlarna i en bunke och täck dem med vatten. Låt ligga i blöt i kylen några timmar (4 timmar räcker) eller över natten. Det går även att mixa dem direkt. Eller skålla dem och skala samt sedan mixa.
 2. Häll av vattnet om du lagt dem i blöt. Lägg mandlarna i en mixer med kniv eller en blender. Har du stavmixer så lägg dem i en stor bunke eller kanna. Fyll på med ca 8 dl vatten. Mixa väl tills mandlarna mixats sönder så mycket det går - det tar några minuter.
 3. Vanligt är att man silar mandelmjölken i durkslag, sil eller silduk. Det är dock valfritt. Laka i så fall gärna ur all god mandelmjölk med lite extra vatten. Tryck ut så mycket vätska du kan. Använder du silduk så kan du vika upp den och vrida ur de så allt mjölk kommer ut. 
 4. Tillsätt ca 2 dl extra vatten eller så mycket du önskar till önskad tjocklek och smak.
 5. Mandeln som blir kvar efter du silat ut mandelmjölken kan du spara att tillsätta i pannkakssmet, bakning, smoothies eller i gröten.
 6. Mandelmjölken kan du förvara i kylen i minst 4 dagar. 
 7. Servera mandelmjölken väl kyld. Rör om innan servering. 
E-mail
Medel: 4.3 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-01