Skumfyllda pepparkakor med kokos

Introduktion och förberedelse

Pepparkakssandwich är en slags skumfyllda pepparkakor vars kanter vänds i rostad kokos.

En festlig kombination av gräddbullar och pepparkakor som passar till jul, advent, lucia, fest, kakbuffé eller fika.

Varianter

Med smält choklad

Extra gott är att pensla pepparkakorna med smält choklad innan du sätter ihop dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna vilket gör dem knapriga längre tid om du vill förbereda dem någon dag i förväg.

Garnering

Istället för kokos kan du ta strössel som ex. chokladströssel, färgat strössel, silverkulor eller valfritt strössel. Hackade hasselnötter, mandel eller pistage blir också gott.

De kan också garneras med kristyr som vanliga pepparkakor.

Framförhållning

Tänk på att de ska stå och stelna i kylen i ca 4 timmar innan servering.

Skumfyllda pepparkakor med kokos
Skumfyllda pepparkakor med kokos passar när du vill variera pepparkakorna till fest, jul, lucia och advent. Eller när som om du gillar pepparkakor eller byter ut dem mot andra kex som Digestive.

40 st kokos och pepparkakssandwichar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 runda pepparkakor
  • 2 dl rostade kokosflingor eller strössel till garnering
  • 200 gram 70 % choklad att pensla kakorna med

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Chokladpensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  8. Smält chokladen under omrörning. Pensla undersidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  9. Lägg ut hälften av pepparkakorna på en bricka med botten uppåt. Har du penslat dem med choklad så lägg chokladsidan uppåt.
  10. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  11. Spritsa ett ca 3 cm högt lager på varje pepparkaka.
  12. Lägg på och tryck försiktigt fast pepparkakor som lock med undersidan nedåt. Chokladsidan ska vara nedåt om du penslat dem med choklad.
  13. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel. Lägg på en tallrik.
  14. Vänd runt kanterna på pepparkakssandwicharna och ställ på en bricka.
  15. Ställ in kokos- och pepparkakssandwicharna i kylen och låt stelna - räkna ca 4 timmar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.