Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

Introduktion och förberedelse

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök.

Passar som grillsås eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).

Lantbröd passar bra till.

Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner bagna cauda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 st hela vitlökar, ca 12 klyftor
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl olivolja Extra Vergine
  • 0,5 burk sardeller i olja (75 g)
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
  3. Värm upp oljan till medelvärme.
  4. Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer