Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner bagna cauda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 st hela vitlökar, ca 12 klyftor
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl olivolja Extra Vergine
  • 0,5 burk sardeller i olja (75 g)
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
  3. Värm upp oljan till medelvärme.
  4. Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer