Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök.

Passar som grillsås eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).

Lantbröd passar bra till.

Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner bagna cauda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 st hela vitlökar, ca 12 klyftor
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl olivolja Extra Vergine
  • 0,5 burk sardeller i olja (75 g)
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
  3. Värm upp oljan till medelvärme.
  4. Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.