Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

Introduktion och förberedelse

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök.

Sardellerna ger mycket umami-smak - en slags naturligt smaksalt och välsmak till det mesta.

Serveringsförslag

  • Passar som grillsås eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
  • Lantbröd passar också bra till och dippa i.

Att dricka till

Vintips är italienskt rött vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner Bagna Cauda sås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 st hela vitlökar, ca 12 klyftor
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl olivolja Extra Vergine
  • 0,5 burk sardeller i olja (75 g)
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
  3. Värm upp oljan till medelvärme.
  4. Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 601 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-07