Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Introduktion och förberedelse
En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök.
Sardellerna ger mycket umami-smak - en slags naturligt smaksalt och välsmak till det mesta.
Serveringsförslag
- Passar som grillsås eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
- Lantbröd passar också bra till och dippa i.
Att dricka till
Vintips är italienskt rött vin som ex. Barbera från Piemonte.
Tillagning
- Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
- Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
- Värm upp oljan till medelvärme.
- Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
- Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
- Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 601 kcal