Tacofärs tacokryddad köttfärs

Tacofärs. Köttfärs med tacosmak gott till tex mex middag. Mexikansk tacokryddad köttfärs är got till tortillabröd, tacoskal, nachos, majs, tärnad gurka, tärnad tomat, guacamole, tomatsalsa, isbergssallad, svarta bönor, riven ost, tabasco osv.
Man behöver inte köpa dyr taco kryddmix - hemligheten är spiskummin, oregano, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Har du inte en stor panna att steka tacofärsen i så kan du använda en vanlig stekpanna och en gryta.
Hemgjord tacokrydda är dessutom utan smakförstärkaren glutamat som är vanlig i köpt tacokrydda.
Vegetarisk variant av tacofärs blir gott med Quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.

4 portioner tacofärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs
  • 4 msk olja, veg. eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 5 droppar tabasco eller hackad färsk röd spansk hackad chili efter smak
  • 0,5 dl chilisås, passerade tomater eller ketchup
  • 1 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka)
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
  2. Tacofärs i stor stekpanna eller stekgryta: Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  3. Bryn färsen i oljan. Salta på färsen när du bryner.
  4. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger.
  5. Smaka av tacofärsen med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka). En gnutta socker (o,5 tsk) kan också ge mer smak (om du inte använt chilisås eller ketchup som redan är söt).
  6. Låt färsen steka på medelvärme i några minuter så blir tacofärsen godast. Efter en dag i kylen är den ännu godare.
  7. Steker du i liten stekpanna och stor kastrull så bryn lite köttfärs i taget och lägg över kastrullen. Salta på färsen när du bryner. Stek löken i lite olja någon minut. Pressa i vitlök och stek den också. Blanda ner i med färsen i kastrullen.
  8. Tillsätt kryddorna till tacofärsen i kastrullen och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka).
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer