Tacofärs tacokryddad köttfärs

Tacofärs. Köttfärs med tacosmak gott till tex mex middag. Mexikansk tacokryddad köttfärs är got till tortillabröd, tacoskal, nachos, majs, tärnad gurka, tärnad tomat, guacamole, tomatsalsa, isbergssallad, svarta bönor, riven ost, tabasco osv.
Man behöver inte köpa dyr taco kryddmix - hemligheten är spiskummin, oregano, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Har du inte en stor panna att steka tacofärsen i så kan du använda en vanlig stekpanna och en gryta.
Hemgjord tacokrydda är dessutom utan smakförstärkaren glutamat som är vanlig i köpt tacokrydda.
Vegetarisk variant av tacofärs blir gott med Quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.

4 portioner tacofärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs
  • 4 msk olja, veg. eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 5 droppar tabasco eller hackad färsk röd spansk hackad chili efter smak
  • 0,5 dl chilisås, passerade tomater eller ketchup
  • 1 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka)
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala vitlöken.
  2. Tacofärs i stor stekpanna eller stekgryta: Värm en stor stekpanna med höga kanter eller stekgryta.
  3. Bryn färsen i oljan. Salta på färsen när du bryner.
  4. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger.
  5. Smaka av tacofärsen med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka). En gnutta socker (o,5 tsk) kan också ge mer smak (om du inte använt chilisås eller ketchup som redan är söt).
  6. Låt färsen steka på medelvärme i några minuter så blir tacofärsen godast. Efter en dag i kylen är den ännu godare.
  7. Steker du i liten stekpanna och stor kastrull så bryn lite köttfärs i taget och lägg över kastrullen. Salta på färsen när du bryner. Stek löken i lite olja någon minut. Pressa i vitlök och stek den också. Blanda ner i med färsen i kastrullen.
  8. Tillsätt kryddorna till tacofärsen i kastrullen och rör om. Tillsätt chilisås och vinäger. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer tabasco så att tacofärsen blir lagom het (smaka).
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer