Kokt hirs

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar hirs som är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd.

Serveringsförslag

  • Kokt hirs kan serveras likt ris, bulgur, quinoa eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.
  • Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.
  • Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.
  • Ett förslag är att laga couscoussallad eller bulgursallad med hirs istället.

Varianter

Godast blir hirsen om den kokas i grönsaksbuljong men du kan också använda en halv tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.

Hirsgröt

Tillsätter du mer vätska och kokar i hirsen i vatten så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål som vanlig gröt med valfria tillbehör.

Till gröt tar du 1 del hirs och 4 delar vatten samt lite salt. Laga på samma vis som nedan med ett uppkok först i vatten som du sedan slår bort. Tillsätt vatten och koka i 10 minuter och sedan stå i 15 minuter. Justera med vatten så du får så tjock gröt du vill ha.

Till två portioner hirsgröt kan du räkna 1,5 dl hirs och 6 dl vatten samt något krm salt.

Glutenfritt

Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd.

Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.

Hirsen kan också blötläggas i ca 10 timmar om man vill innan. Då blir koktiden något mindre. Hirsen blir då extra snäll mot magen.

Portionsberäkning

1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs. 1 dl hirs räcker till en stor portion eller 2 mindre portioner.

Rester med hirs

Hirs som blir över kan du frysa in eller spara i kylen. Gott är att laga biffar på kokt hirs eller ha i brödbak.

2 stora eller 4 mindre portioner kokt hirs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl hirs
  • 1 liter vatten till första uppkok
  • 4 dl vatten eller grönsaksbuljong eller 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och häll sedan av det vattnet. Detta gör man för att skölja bort bitter smak.
  3. Mät upp grönsaksbuljong - eller vatten med en halv buljongtärning - eller enbart vatten samt salt. Tillsätt till hirsen.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme.
  5. Låt hirsen stå och svälla i 15 minuter under lock.
  6. Fluffa upp hirsen med en gaffel innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-22