Kokt hirs

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar hirs som är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd och kan serveras likt ris, bulgur eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.

Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.

Godast blir hirsen om den kokas i grönsaksbuljong men du kan också använda en tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.

Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.

Ett annat gott sätt att koka hirs är att först rosta den ljust brun i kastrullen 3-4 minuter och sedan tillsätta vatten och salt samt koka klart 10 minuter under lock och sedan låta stå och dra i 15 minuter.

Tillsätter du mer vätska (räkna ca 4 dl vatten till 1 dl hirs) och kokar i bara vatten så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål.

Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd. Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.

1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs.

4 portioner kokt hirs

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2 dl hirsgryn
 • 1 liter vatten till första uppkok
 • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
 2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
 3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
 4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
 5. Fluffa upp hirsen med en gaffel innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.