Kokt hirs

Hur du kokar hirs som är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd och kan serveras likt ris, bulgur eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.

Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.

Godast blir hirsen om den kokas i grönsaksbuljong men du kan också använda en tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.

Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.

Ett annat gott sätt att koka hirs är att först rosta den ljust brun i kastrullen 3-4 minuter och sedan tillsätta vatten och salt samt koka klart 10 minuter under lock och sedan låta stå och dra i 15 minuter.

Tillsätter du mer vätska (räkna ca 4 dl vatten till 1 dl hirs) och kokar i bara vatten så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål.

Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd. Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.

1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs.

4 portioner kokt hirs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl hirsgryn
  • 1 liter vatten till första uppkok
  • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Fluffa upp hirsen med en gaffel innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept