Kokt hirs

Hirs är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd och kan serveras likt ris, bulgur eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.
Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.
Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.
Tillsätter du mer vätska (räkna ca 4 dl vatten till 1 dl hirs) och kokar i bara vatten så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål.
Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd.
Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.
1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs.
Godast blir hirsen om den kokas i grönsaksbuljong men du kan också använda en tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.
Ett annat gott sätt att koka hirs är att först rosta den ljust brun i kastrullen 3-4 minuter och sedan tillsätta vatten och salt samt koka klart 10 minuter under lock och sedan låta stå och dra i 15 minuter.

4 portioner kokt hirs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl hirsgryn
  • 1 liter vatten till första uppkok
  • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Fluffa upp hirsen med en gaffel innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer