Kokt hirs
Hur du kokar hirs som är små glutenfria gryn med gott tuggmotstånd.
Tillagning
- Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
- Koka upp hirsen och häll sedan av det vattnet. Detta gör man för att skölja bort bitter smak.
- Mät upp grönsaksbuljong - eller vatten med en halv buljongtärning - eller enbart vatten samt salt. Tillsätt till hirsen.
- Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme.
- Låt hirsen stå och svälla i 15 minuter under lock.
- Fluffa upp hirsen med en gaffel innan servering.
Serveringsförslag
- Kokt hirs kan serveras likt ris, bulgur, quinoa eller pasta som tillbehör till det mesta - förslagsvis till en gryta.
- Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.
- Andra förslag är att koka den med några krm gurkmeja, grönsaksbuljong och sedan vända i någon dl russin samt rostade grovhackade mandlar.
- Ett förslag är att laga couscoussallad eller bulgursallad med hirs istället.
Varianter
Godast blir hirsen om den kokas i grönsaksbuljong men du kan också använda en halv tärning grönsaksbuljong eller bara koka i vatten och salt.
Hirsgröt
Tillsätter du mer vätska och kokar i hirsen i vatten så blir det hirsgröt som man kan äta till frukost eller mellanmål som vanlig gröt med valfria tillbehör.
Till gröt tar du 1 del hirs och 4 delar vatten samt lite salt. Laga på samma vis som nedan med ett uppkok först i vatten som du sedan slår bort. Tillsätt vatten och koka i 10 minuter och sedan stå i 15 minuter. Justera med vatten så du får så tjock gröt du vill ha.
Till två portioner hirsgröt kan du räkna 1,5 dl hirs och 6 dl vatten samt något krm salt.
Glutenfritt
Hirs är glutenfritt. Kokt kall hirs kan du därför använda att blanda i bröd.
Hirs är nyttigt då det innehåller mycket järn, kalcium och B-vitamin.
Hirsen kan också blötläggas i ca 10 timmar om man vill innan. Då blir koktiden något mindre. Hirsen blir då extra snäll mot magen.
Portionsberäkning
1 dl okokt hirs ger ca 3 dl kokt hirs. 1 dl hirs räcker till en stor portion eller 2 mindre portioner.
Rester med hirs
Hirs som blir över kan du frysa in eller spara i kylen. Gott är att laga biffar på kokt hirs eller ha i brödbak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal