Surströmmingsklämma
Introduktion och förberedelse
Surströmmingsklämma med tunnbröd, surströmming, mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök.
Serveringsförslag
Passar till surströmminskivan eller när som du är sugen på surströmming.
Varianter
- Istället för hårt tunnbröd som på bilden kan du ta mjukt tunnbröd och rulla ihop till en rulle.
- Skivad kokt mandelpotatis är klassiskt till surströmming men annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är andra goda förslag.
- Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.
Tips
Här hittar du tips hur du öppnar surströmmingsburken med mera.
Att dricka till
Att dricka till är öl och snaps gott.

Tillagning
- Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
- Lägg upp smör i en skål.
- Lägg upp bröd i en brödkorg.
- Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
- Häll upp gräddfil i en skål.
- Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
- Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
- Jag gillar att rosta tunnbrödet - utan att bränna det - innan så det blir knaprigt. Rosta någon halv minut i brödrost eller några minuter i ugnen på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Håller sig knaprigt någon timme.
- Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
- Hur man gör en surströmmingsklämma: bröd smör på ett halvt tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på en halva av tunnbrödet.
- Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och gräslök.
- Smöra en till halva tunnbröd och lägg som lock. Klart att äta.
- Använder du mjukt tunnbröd så gör du som ovan men använder ett stort helt tunnbröd och rullar istället sedan ihop till en rulle.
Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal