Surströmmingsklämma
Surströmmingsklämma med tunnbröd, surströmming, mandelpotatis, rödlök, gräddfil och gräslök.
Tillagning
- Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
- Lägg upp smör i en skål.
- Lägg upp bröd i en brödkorg.
- Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
- Häll upp gräddfil i en skål.
- Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
- Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
- Jag gillar att rosta tunnbrödet - utan att bränna det - innan så det blir knaprigt. Rosta någon halv minut i brödrost eller några minuter i ugnen på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Håller sig knaprigt någon timme.
- Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
- Hur man gör en surströmmingsklämma: bröd smör på ett halvt tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på en halva av tunnbrödet.
- Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och gräslök.
- Smöra en till halva tunnbröd och lägg som lock. Klart att äta.
- Använder du mjukt tunnbröd så gör du som ovan men använder ett stort helt tunnbröd och rullar istället sedan ihop till en rulle.
Serveringsförslag
Passar till surströmminskivan eller när som du är sugen på surströmming.
Varianter
- Istället för hårt tunnbröd som på bilden kan du ta mjukt tunnbröd och rulla ihop till en rulle.
- Skivad kokt mandelpotatis är klassiskt till surströmming men annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är andra goda förslag.
- Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.
Tips
Här hittar du tips hur du öppnar surströmmingsburken med mera.
Att dricka till
Att dricka till är öl och snaps gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal