Fira surströmmingen på klassiskt vis

Surströmmingsrecept Surströmming är syrad strömming och klassat som kemiskt stridsmedel enligt Genevekonventionen ;)

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär

Här hittar du tips på hur du serverar surströmming till surströmmingsskiva och surströmmingspremiär; hur du öppnar burken utan att det sprutar samt recept på klassiker som surströmmingsklämma och rulle.

Idag är många norrlänningar stolta över sin surströmming och det finns en Surströmmingsakademi för alla fans. Med all rätt - det är en fantastisk tradition, tycker jag. 

Som så många andra svenska "delikatesser" så har surströmming sitt ursprung i fattigdom, planering och hushållning inför vintern. Hade norrlänningarna haft mycket salt kunde de givetvis saltat fisken - som var vanligt söderut. Förr var salt dock dyrt och åtråvärt. Historien är full av exempel på saltets betydelse för de som hade och de som inte hade råd. Men norrlänningarna kom på ett sätt att spara på saltet utan att fisken blev oätlig. De saltade precis så mycket att en kontrollerad jäsning tog fart.

 

Vissa år har producenterna problem med tillgången på strömming - varför inläggningen kan bli försenad. Men till surströmmingspremiären brukar dock fångsten - som då är jäst - vara i tryggt förvar. Över en miljon burkar brukar då vara klara för fest. 

Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär

Själva inläggningen övervakas noga. Nyfångad strömming rensas. Huvud och tarmar tas bort, sedan läggs strömmingen i tunnor och täcks med en svag saltlake. Jäsningen kontrolleras och efter en månad så har strömmingen jäst färdigt och kallas då surströmming. Sedan får den mogna innan den läggs på burk i vilken den håller sig tills man vill äta den.

Och så var det lukten!

Lukten är vida berömd. Surströmming luktar riktigt illa. Men smaken är undervärderad. Det sägs att svenskarna vunnit 30 - åriga kriget med andedräkten som vapen. TV-kocken Floyd, som provsmakat mat över hela världen, lär ha sagt att detta var det mest vedervärdiga han någonsin ätit. Min mormor (i himlen) och många med henne håller inte helt med. För även om den luktar illa så är smaken, med rätt tillbehör, en fröjd för gommen.

Öppna surströmming Ett tips när du ska öppna din surströmmingsburk är att göra det utomhus, ha plasthandskar samt täcka burken med en gammal kökshandduk eller papper.

Så öppnar du en surströmmingsburk

Burköppningen kan vara något besvärlig. Det gäller att stå lite vid sidan. Det sprutar av trycket i burken när trycker ner öppnaren. En bra idé är att vinkla burken med en kant upp och där göra det första hålet - har man tur så är det då bara luft som pyser ut av trycket i burken.

Vidare kan man täcka över och slå in burken med en gammal kökshandduk (som offras) eller en massa hushållspapper. Och öppna helst utomhus exempelvis i trädgården eller på balkongen. Häll av spadet i vasken och skölj ett tag eller en bit bort från folk och där det ej stör. Servera surströmmingen ur burken.

Tillbehör till surströmming

 • Tunnbröd. Hårt eller mjukt är en smaksak.
 • Smör att bre på tunnbrödet.
 • Kokt skivad kall eller ljummen potatis. Kokt mandelpotatis (räkna 15-20 minuter koktid) - sedan skalad och skivad. Annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
 • Tunt skivad eller fint hackad röd eller gul lök.
   
 • Gräddfil att toppa med.
 • Övrigt - Hackad gräslök, nymalen svartpeppar eller vitpeppar
 • Västerbottenost - serveras vid sidan (valfritt). 

Surströmmingstillbehör Förutom surströmming så behövs det inte mycket för en surströmmingskiva - mandelpotatis, tunnbröd, smör, rödlök och gräddfil. Överkurs är gräslök och Västerbottenost.

Surströmmingsklämma:

 1. Rensa först en eller två strömmingar till en hög fiskkött. Hacka eller skär i mindre skivor.
 2. Bre smör på en bit hårt tunnbröd.
 3. Lägg ett lager skivad kokt kall eller ljummen potatis och ta ett varv med pepparkvarnen.
 4. Fördela över surströmmingsbitar. 
 5. Några skivor röd eller gul lök, klicka ut gräddfil och strö över lite gräslök.
 6. Dags att bita i. Sedan kan du skölja ned det hela med ett fylligt lageröl, mjölk eller svagdricka. En nubbe till är inte heller fel.

Fler rätter att som passar på surströmmingsskiva:

Boktips:Surströmming bok
Surströmming bok

Surströmming : en handbok av Fredrik Ringblom och Örjan Westlund

Allt du vill veta om surströmming - både för den nyfikne och erfarne surströmmingsälskare. Äntligen en bok om denna syrade nordsvenska specialitet. En välkänd, kontroversiell, men självklar del av vår husmanskost blir här filead in i minsta detalj. Boken tar upp historia, sillzoologi och har även dryckestips, liksom några favoritrecept och visor.
 

 

 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer