Fira surströmmingen på klassiskt vis

Surströmmingsrecept Surströmming är syrad strömming och klassat som kemiskt stridsmedel enligt Genevekonventionen ;)

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt premiär surströmming

Här hittar du tips på hur du serverar surströmming till surströmmingsskivan, hur du öppnar surströmmingsburken samt recept på surströmmingsklämma och rulle.

Idag är många norrlänningar stolta över sin surströmming och det finns en Surströmmingsakademi för alla fans. Med all rätt - det är en fantastisk tradition, tycker jag.

Som så många andra svenska "delikatesser" så har surströmming sitt ursprung i fattigdom, planering och hushållning inför vintern. Hade norrlänningarna haft mycket salt kunde de givetvis saltat fisken - som var vanligt söderut. Förr var salt dock dyrt och åtråvärt. Historien är full av exempel på saltets betydelse för de som hade och de som inte hade råd. Men norrlänningarna kom på ett sätt att spara på saltet utan att fisken blev oätlig. De saltade precis så mycket att en kontrollerad jäsning tog fart.

Vissa år har salterierna problem med tillgången på strömming - varför inläggningen kan bli försenad. Men till surströmmingspremiären brukar dock fångsten - som då är jäst - vara i tryggt förvar. Över en miljon burkar brukar då vara klara för fest. 

Den tredje torsdagen i augusti - surströmmingspremiär

Själva inläggningen övervakas noga. Nyfångad strömming rensas. Huvud och tarmar tas bort, sedan läggs strömmingen i tunnor och täcks med en svag saltlake. Jäsningen kontrolleras och efter en månad så har strömmingen jäst färdigt. Sedan får den mogna innan den läggs på burk.

Lukten!!!

Lukten är vida berömd. Surströmming luktar riktigt illa. Men smaken är undervärderad. Det sägs att svenskarna vunnit 30 - åriga kriget med andedräkten som vapen. TV-kocken Floyd, som provsmakat mat över hela världen, lär ha sagt att detta var det mest vedervärdiga han någonsin ätit. Min mormor (i himlen) och många med henne håller inte helt med. För även om den luktar illa så är smaken, med rätt tillbehör, en fröjd för gommen.

Öppna surströmming Ett tips när du ska öppna din surströmmingsburk är att göra det utomhus, ha plasthandskar samt täcka burken med en gammal kökshandduk eller papper.

Så öppnar du en surströmmingsburk

Burköppningen kan vara något besvärlig. Det gäller att stå lite vid sidan. Det sprutar av trycket i burken när trycker ner öppnaren. En bra idé är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.

Tillbehör till surströmming

 • Tunnbröd. Hårt eller mjukt är en smaksak.
 • Smör att bre på tunnbrödet.
 • Kokt skivad kall eller ljummen potatis. Kokt mandelpotatis (räkna 15-20 minuter koktid) - sedan skalad och skivad. Annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
 • Tunt skivad eller fint hackad röd eller gul lök.
 • Gräddfil att toppa med.
 • Övrigt - Hackad gräslök, nymalen svartpeppar eller vitpeppar
 • Västerbottenost - serveras vid sidan (valfritt). 

Surströmmingstillbehör Förutom surströmming så behövs det inte mycket för en surströmmingskiva - mandelpotatis, tunnbröd, smör, rödlök och gräddfil. Överkurs är gräslök och Västerbottenost.

Surströmmingsklämma:

 1. Rensa först en eller två strömmingar till en hög fiskkött. Hacka eller skär i mindre skivor.
 2. Bre smör på en bit hårt tunnbröd.
 3. Lägg ett lager skivad kokt kall eller ljummen potatis och ta ett varv med pepparkvarnen.
 4. Fördela över surströmmingsbitar. 
 5. Några skivor röd eller gul lök, klicka ut gräddfil och strö över lite gräslök.
 6. Dags att bita i. Sedan kan du skölja ned det hela med ett fylligt lageröl, mjölk eller svagdricka. En nubbe till är inte heller fel.

Fler rätter att som passar på surströmmingsskiva:

Boktips:


SurströmmingSurströmming : en handbok av Fredrik Ringblom och Örjan Westlund

Allt du vill veta om surströmming - både för den nyfikne och erfarne surströmmingsälskare. Äntligen en bok om denna syrade nordsvenska specialitet. En välkänd, kontroversiell, men självklar del av vår husmanskost blir här filead in i minsta detalj. Boken tar upp historia, sillzoologi och har även dryckestips, liksom några favoritrecept och visor.
 

 

 

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer