Fira surströmmingen på klassiskt vis

Fira surströmmingen på klassiskt vis Surströmming är syrad strömming.

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär

Här hittar du tips på hur du serverar surströmming till surströmmingsskiva och surströmmingspremiär; hur du öppnar burken utan att det sprutar samt recept på klassiker som surströmmingsklämma och rulle.

Idag är många norrlänningar stolta över sin surströmming och det finns en Surströmmingsakademi för alla fans. Med all rätt - det är en fantastisk tradition, tycker jag.

Som så många andra svenska "delikatesser" så har surströmming sitt ursprung i fattigdom, planering och hushållning inför vintern.

Hade norrlänningarna haft mycket salt kunde de givetvis saltat fisken - som var vanligt söderut. Förr var salt dock dyrt och åtråvärt. Historien är full av exempel på saltets betydelse för de som hade och de som inte hade råd. Men norrlänningarna kom på ett sätt att spara på saltet utan att fisken blev oätlig. De saltade precis så mycket att en kontrollerad jäsning tog fart.

Vissa år har producenterna problem med tillgången på strömming - varför inläggning kan bli försenad och produktionen minska.

Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär

Själva inläggningen övervakas noga. Nyfångad strömming rensas. Huvud och tarmar tas bort, sedan läggs strömmingen i tunnor och täcks med en svag saltlake. Jäsningen kontrolleras och efter en månad så har strömmingen jäst färdigt och kallas då surströmming. Sedan får den mogna innan den läggs på burk i vilken den håller sig tills man vill äta den.

Och så var det lukten!

Lukten är vida berömd. Surströmming luktar riktigt illa. Men smaken är undervärderad. Det sägs att svenskarna vunnit 30 - åriga kriget med andedräkten som vapen. TV-kocken Floyd, som provsmakat mat över hela världen, lär ha sagt att detta var det mest vedervärdiga han någonsin ätit. Min mormor och många med henne håller inte med. För även om den luktar illa så är surströmming - med goda tillbehör - mycket uppskattad.

Öppna surströmming Ett tips när du ska öppna din surströmmingsburk är att göra det utomhus, ha plasthandskar samt täcka burken med en gammal kökshandduk eller papper.

Så öppnar du en surströmmingsburk

Burköppningen kan vara något besvärlig. Det gäller att stå lite vid sidan. Det sprutar av trycket i burken när trycker ner öppnaren. En bra idé är att vinkla burken med en kant upp och där göra det första hålet - har man tur så är det då bara luft som pyser ut av trycket i burken.

Vidare kan man täcka över och slå in burken med en gammal kökshandduk (som offras) eller en massa hushållspapper. Och öppna helst utomhus exempelvis i trädgården eller på balkongen. Häll av spadet i vasken och skölj ett tag eller en bit bort från folk och där det ej stör. Servera surströmmingen ur burken.

Tillbehör till surströmming

 • Tunnbröd. Hårt eller mjukt är en smaksak. Hårt tunnbröd blir mycket gott om det rostas hastigt innan servering så det blir riktigt knaprigt igen.
 • Smör att bre på tunnbrödet.
 • Kokt skivad kall eller ljummen potatis. Kokt mandelpotatis (räkna 15-20 minuter koktid) - sedan skalad och skivad. Annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är goda andra sorter.
 • Tunt skivad eller fint hackad röd eller gul lök.
 • Gräddfil att toppa med.
 • Övrigt - Hackad gräslök, tunt skivad tomat, nymalen svartpeppar eller vitpeppar
 • Västerbottenost - serveras vid sidan (valfritt).

Surströmmingstillbehör Förutom surströmming så behövs det inte mycket för en surströmmingskiva - mandelpotatis, tunnbröd, smör, rödlök och gräddfil. Överkurs är gräslök och Västerbottenost.

Surströmmingsklämma

 1. Rensa först en eller två strömmingar till en hög fiskkött. Hacka eller skär i mindre skivor.
 2. Bre smör på en bit hårt tunnbröd.
 3. Lägg ett lager skivad kokt kall eller ljummen potatis och ta ett varv med pepparkvarnen.
 4. Fördela över surströmmingsbitar.
 5. Några skivor röd eller gul lök, klicka ut gräddfil och strö över lite gräslök.
 6. Dags att bita i. Sedan kan du skölja ned det hela med ett fylligt lageröl, mjölk eller svagdricka. En nubbe till är inte heller fel.

Fler rätter att som passar på surströmmingsskiva

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.