Surströmmingsrulle

Surströmmingsrulle med mjukt tunnbröd, surströmming, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och gräddfil.
Det går också bra med hårt tunnbröd om man gillar det. Lägg då ett tunnbröd som lock istället för att rulla ihop.
Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.
 

4 portioner, 8 st surströmmingsrullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
  • 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
  • 20 mandelpotatisar
  • 50 gram smör
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl gräddfil, en liten burk
  • 1 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
  2. Lägg upp smör i en skål.
  3. Lägg upp bröd i en brödkorg.
  4. Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  5. Häll upp gräddfil i en skål.
  6. Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
  7. Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
  8. Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
  9. Hur man gör en surströmmingsrulle: bröd smör på ett tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på tunnbrödet.
  10. Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och ev. gräslök.
  11. Rullar ihop till en rulle. Klart att äta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer