Surströmmingsrulle

Surströmmingsrulle med mjukt tunnbröd, surströmming, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och gräddfil.

Det går också bra med hårt tunnbröd om man gillar det. Lägg då ett tunnbröd som lock istället för att rulla ihop. Då kallas det surströmmingsklämma.

Överkurs är att baka egna tunnbröd.

Här hittar du tips hur du öppnar surströmmingsburken med mera.

4 portioner, 8 st surströmmingsrullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
  • 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
  • 20 mandelpotatisar
  • 50 gram smör
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl gräddfil, en liten burk
  • 1 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
  2. Lägg upp smör i en skål.
  3. Lägg upp bröd i en brödkorg.
  4. Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  5. Häll upp gräddfil i en skål.
  6. Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
  7. Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
  8. Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
  9. Hur man gör en surströmmingsrulle: bröd smör på ett tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på tunnbrödet.
  10. Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och ev. gräslök.
  11. Rullar ihop till en rulle. Klart att äta.

Varianter

Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.

Att dricka till

Att dricka till är öl och snaps gott.

Ingredienser till surströmmingskivan och för att laga surströmmsrullar
Ingredienser till surströmmingsrullarna - surströmming, mjukt tunnbröd, mandelpotatis, gräddfil med hackad gräslök, smör, hackad rödlök och Västerbottenost.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 227 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15