Surströmmingsrulle

Surströmmingsrulle med mjukt tunnbröd, surströmming, skivad mandelpotatis, hackad rödlök och gräddfil.
Det går också bra med hårt tunnbröd om man gillar det. Lägg då ett tunnbröd som lock istället för att rulla ihop.
Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.
 

4 portioner, 8 st surströmmingsrullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 burk surströmming, 300 gram, 12 filéer
  • 1 pkt hårt tunnbröd (eller mjukt tunnbröd), 8 stora tunnbröd
  • 20 mandelpotatisar
  • 50 gram smör
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl gräddfil, en liten burk
  • 1 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Koka mandelpotatisen mjuk med skal 15-20 minuter. Lägg upp i skål.
  2. Lägg upp smör i en skål.
  3. Lägg upp bröd i en brödkorg.
  4. Skala och hacka eller strimla rödlöken. Lägg i en skål.
  5. Häll upp gräddfil i en skål.
  6. Hacka gräslök och lägg i en skål (valfritt).
  7. Öppna surströmmingsburken: tips är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
  8. Servera allt som en buffé och låt gästerna göra sina klämmor.
  9. Hur man gör en surströmmingsrulle: bröd smör på ett tunnbröd. Skala och skiva ca 2 potatisar. Fördela på tunnbrödet.
  10. Skär surströmming i bitar på tallriken. Sprid ut hacket av ca 1,5 filé på potatisen (eller så mycket du önskar). Toppa med någon msk hackad rödlök, gräddfil och ev. gräslök.
  11. Rullar ihop till en rulle. Klart att äta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer