Pitepalt

Palt eller pitepalt. Ett gott paltrecept med mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk. Koka palten och servera med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten).

Du kan dubbla recept och koka palt i två kastruller om du ska laga till många portioner. Numer finns också pitepalt som färdig mjölmix.

Kornmjöl kan bytas mot enbart vetemjöl - då blir palen inte lika kompakt.

Andra liknande varianter är kroppkakor utan kornmjöl och som ofta smaksätts med kryddpeppar. Eller Öländska kroppkakor med vetemjöl och kokt potatis.

Flatpalt

Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter (serveras dock med stekt fläsk och lingon). En vegetarisk palt.

Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Nåt salt är också gott till då istället för fläsket i palten som ex. stekt halloumiost.

4 portioner palt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 300 gram rimmat fläsk
  • Tillbehör: 50 gram smör
  • 2 dl lingonsylt

Tillagning

  1. Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i med matberedare).
  2. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av. Tryck ut lite av vätskan men inte all.
  3. I en stor bunke blandar du den rivna potatisen, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
  4. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt som du ska koka palten i.
  5. Skär fläsket i små tärningar. Om du vill kan du steka fläsket med hackad gul lök och kryddpeppar men det är valfritt.
  6. Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.
  7. Lägg palten i kokande vatten och koka på lägsta värme i ca 45 minuter.
  8. Ta upp palten och servera med lingonsylt och en klick smör.
E-mail
Medel: 4.1 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer