Stuvade kantareller på smörstekt bröd

Kantarelltoast är gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Toasten kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som Västerbottenost och grillar kantarelltoastarna snabbt under grillelementet.

Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon.

Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).
Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, karl-johan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take eller ostronskivling. Eller varför inte leta upp en goliatmusseron (som är superdyr i Japan).

4 portioner kantarelltoast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram rensade kantareller
  • 75 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera ev. med bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer