Stuvade kantareller på smörstekt bröd

Kantarelltoast är gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Toasten kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som Västerbottenost och grillar kantarelltoastarna snabbt under grillelementet.

Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon.

Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).
Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, karl-johan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take eller ostronskivling. Eller varför inte leta upp en goliatmusseron (som är superdyr i Japan).

4 portioner kantarelltoast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram rensade kantareller
  • 75 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera ev. med bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer