Kantarelltoast
Bjud på en toast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller.
Tillagning
- Rensa och dela svampen grovt.
- Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
- Pudra över mjölet och rör runt.
- Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
- Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
- Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
- Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera ev. med bladpersilja.
Serveringsförslag
- Gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Eller njut när du vill för att fira en lyckad svampskörd.
- Grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.
- Vidare kan man toppa med knaperstekt bacon, lufttorkade skinka eller fläsk.
Gratinerad variant
Stuvningen kan också gratineras om du river över lite lagrad ost som Västerbottenost och gratinerar lite snabbt under grillelementet. En variant är att strö över riven Västerbottenost eller lagrad riven ost och gratinera kantarellmackan och servera den varm.
Med enbart smör och grädde
En enkel men mycket god variant är att först steka kantarellerna i en torr stekpanna tills den mesta vätskan stekt bort. Stek sedan några msk smör någon minut. Tillsätt sedan 3-4 dl grädde och låt det koka ihop till till önskad tjocklek - det tar några minuter. Smaka under tiden av med salt och svart- eller vitpeppar.
Val av kantareller
Du kan använda färska kantareller, torkade eller kantareller på burk (spara då spadet till stuvning och ersätt mjölk).
Med annan svamp
Istället för kantareller så blir det gott med annan svamp som trattkantarell, citronskivling, karljohan, champinjoner, skogschampinjon, shi-take, goliatmusseron eller ostronskivling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal