Tacotallrik GI

En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner, sojafärs eller quornfärs istället för köttfärs.

2 portioner tacotallrik GI

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram köttfärs
  • 2 msk matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk paprika
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • Tillbehör: 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 40 gram blandad grönsallad, ex. färdig blandsallad på påse samt extra blad isbergssallad
  • 1 dm gurka
  • 2 dl svarta kokta bönor (1 burk)
  • 1 dl riven ost
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 avokado
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 lime

Tillagning

  1. Skala rödlöken, dela den och strimla halva så fint du kan. Andra halvan hackar du.
  2. Värm en stekpanna med oljan och bryn, hacka sönder samt stek köttfärsen hälften i taget några minuter. Lägg upp på tallrik mellan. Lägg tillbaks allt kött i pannan och tillsätt hackad lök, pressad vitlök, paprika, spiskummin, salt, svartpeppar samt cayennepeppar. Smaka av färsen med kryddorna. Låt steka på låg värme medan du förbereder resten.
  3. Skölj och tärna tomater och lägg i en skål.
  4. Skölj och tärna gurka och lägg i en skål.
  5. Skölj och lägg upp bönor i en skål.
  6. Rensa, skölj och dela grovt salladen och lägg i en skål.
  7. Skölj limefrukten och dela den. Skär ena halvan i två klyftor att pressa över tacotallriken vid servering.
  8. Dela avokadon, ta ur kärnan och mosa med yoghurt i en skål samt blanda i en halv pressad lime. Smaka av med en nypa salt och socker.
  9. Skölj och grovhacka färsk koriander.
  10. Lägg upp den rivna osten i en skål.
  11. Servera tacofärsen med grönsalladen, rödlök, tomat, gurka, bönor, riven ost, färsk koriander, guacamole samt pressad lime över.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer