Sparris med oliver och parmesan

Introduktion och förberedelse

Kokt grön sparris med Kalamata-oliver och riven parmesan. En god förrätt, tillbehör eller bufférätt. Funkar även med vit sparris. Istället för parmesan kan du ta grana padano som är lite billigare men god.

Använd buljongtärning eller liknande att brässera sparrisen med. Du kan även koka egen grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller köttbuljong om du vill.

Receptet är inspirerat från Myllymäkis grönsaksbok som har några riktigt goda recept på grönsakstillbehör.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris, ca 4 sparris per portion
  • 1 burk kalamatoliver med kärnor, ca
  • 0,75 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 msk olivolja
  • 1 tärning ekologisk grönsaksbuljong eller kött eller kyckling. Eller 2-3 dl egen kokt grönsaks-, kött- eller kyckling-buljong.
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Rensa och skär bort nedre sista cm av sparrisen.
  2. Häll av, kärna ur samt skär oliver i grova bitar.
  3. Riv osten.
  4. Smula sönder buljongen i 1,5 dl hett vatten så att det löser sig.
  5. Fräs sparrisen i olivolja runt om i ca 2 minuter.
  6. Strö över oliver, flingsalt samt riven parmesan och vänd runt.
  7. Häll i buljongen och koka ihop samt samt brässera i ca 2 minuter till en simmig sås. Servera direkt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.