Lemoncurd

Introduktion och förberedelse

Lemoncurd är en slags citronkräm eller citronmarmelad på engelskt vis.

Lemoncurd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.

Serveringsförslag

  • God på rostat bröd, scones med the, skorpor.
  • Lemoncurd kan också användas som fyllning till solskensbullar - söta vetebullar. Eller i Rice Krispies-tårta.
  • Eller fyll lemoncurden i ett stort eller flera små tarteskal som du sedan kan garnera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär och/eller vinbär samt servera som fika, på buffé, fest som dessert eller efterrätt.

Du behöver

Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram).

    Hållbarhet

    Citronkrämen håller sig inte så länge i kylen - högst 14 dagar - men den kan delas upp i mindre plastburkar och frysas.

    2 burkar lemoncurd, 350 gram

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 3 citroner, gärna ekologiska
    • 3 ägg, normalstora
    • 2 dl strösocker eller florsocker
    • 100 gram smör
    • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

    Tillagning

    1. Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
    2. Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).
    3. Skrubba och skölj citronerna i vatten. Riv skalet fint på två citroner på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur totalt 1 dl citronsaft ur citronerna (ta ev en till citron). Sila i kastrullen (kärnor ska ej med).
    4. Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och rör hela tiden.
    5. Då ägg- och citronblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs citronkrämen ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
    6. När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
    7. Rör ner smöret.
    8. Krama ur gelatinbladet och tillsätt till krämen och vispa krämen slät.
    9. Häll upp på rengjorda små glasburkar (2 x 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburk och låt svalna. Förvar i kylen.
    E-mail
    Medel: 4.4 (16 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 29 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03