Smörgåstårta med italienska delikatesser

En lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, lufttorkad skinka, oliver och soltorkade tomater med mera. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det.
Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
Självklart kan du ha på italienska delikatesser helt efter egen smak.

10 bitar smörgåstårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 24 skivor vitt formbröd
  • Fyllning 1: 200 gram pesto
  • 1 dl crème fraiche
  • Fyllning 2: 200 gram röd pesto
  • 1 dl crème fraiche
  • 200 g naturell färskost
  • 1 msk citronsaft eller vatten
  • Garnering: 10 skivor salami
  • 10 skivor lufttorkad skinka
  • 1 ask solrosskott eller liten påse ruccola
  • 16 st goda italienska oliver med kärna
  • 8 st soltorkade tomater i olivolja
  • 8 st babymozzarella eller mozzarellaost i skivor
  • 5 msk rostade pinjenötter

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet. Blanda de två pestosorterna med creme fraiche i två bunkar.
  2. Vidare blanda färskosten med lite citronsaft så att den blir lättare att bre.
  3. Bre ut den gröna peston på sex av brödskivorna.
  4. Täck med sex skivor bröd.
  5. Bre ut den röda peston och täck med bröd.
  6. Rör ut färskosten med vatten. Bred över och tunt runt hela tårtan.
  7. Tänk igenom din garnering. Ett tips är att garnera så att när du skär upp tårtan att alla får lite av varje på en bit. Du kan markera upp tio bitar med kniven i krämen och sedan fyller du varje ruta med samma bitar topping på varje. Skinkan kan du ex. rulla ihop och lägga ut på tio tänkta bitar och sedan är det bara att fortsätta lägga ut salami, soltorkade tomater, oliver och babymozzarella. Täck tårtans kanter med solrosskott.
  8. Innan servering rostar du pinjenötterna i en panna och strör över smörgåstårtan. Du kan också droppa lite pesto här och där. Några blad ruccola kan man också ha på toppen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer