Jappsnittar

Introduktion och förberedelse

Jappsnittar är en variant på kolasnittar toppade med Japp som blir knapriga, sega och får god smak av kola och chokladmaräng.

Serveringsförslag

  • Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
  • Kan bakas i god tid och frysas in.

Varianter

  • Japp kan bytas mot Mars.
  • Annat godis som passar att baka liknande godissnittar med är Snickers, Dumle, Bounty, mintchoklad, After Eight, Geisha, hackad Daim eller liknande. 

Fyllningen från jappchokladen med kola och chokladmaräng smälter på kolasnittarna och blir en supergod topping.
Fyllningen från jappchokladen med kola och chokladmaräng smälter på kolasnittarna och blir en supergod topping.

24 till 36 jappsnittar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram mjukt smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 dubbeljapp à 60 gram styck

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke hastigt med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i tre delar. Rulla ut till längder lika breda som en bakplåt. Lägg med mellanrum på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck ut en fördjupning i mitten tummen. Använder du en plåt med höga kanter får du lägga 2 längder på en plåt och 1 längd på en plåt.
  7. Dela varje japp i 6 bitar till totalt 24 bitar. Fördela dem på längderna med 3-4 mm mellanrum
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. De ska vara ljust bruna men ej mörka.
  9. Ta ut och låt svalna något.
  10. Skär dem i bitar eller snittar på plåten medan de ännu är lite varma. Skär du dem i raka bitar får du ut ca 36 bitar. Skär du dem i sneda snittar så får du ut 24 lite längre snittar.
  11. Låt svalna helt.
  12. Förvara jappsnittarna lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12