Dumlesnittar

Dumlesnittar är en variant på kolasnittar som blir extra sega av smält Dumlekola på toppen. 

24 Dumlesnittar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram mjukt smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 18 Dumlekolor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke hastigt med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i tre delar. Rulla ut till längder lika breda som en bakplåt. Lägg med mellanrum på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck ut en fördjupning i mitten tummen. Använder du en plåt med höga kanter får du lägga 2 längder på en plåt och 1 längd på en plåt.
  7. Dela Dumlekolorna i halvor. Fördela dem i mitten på längderna. Det blir 12 halvor på varje längd.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. De ska vara ljust bruna men ej mörka.
  9. Ta ut och låt svalna något.
  10. Skär dem i bitar eller snittar på plåten medan de ännu är lite varma. Skär du dem i sneda snittar så får du ut 24 lite längre snittar.
  11. Låt svalna helt.
  12. Förvara Dumlesnittarna lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kan även frysas in.
Till dumlesnittarna behöver du smör, socker, sirap, dumlekolor, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Till dumlesnittarna behöver du smör, socker, sirap, dumlekolor, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop smör, socker och sirap.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop smör, socker och sirap.
Lägg ihop i en skål.
Lägg ihop i en skål.
Arbeta hastigt ihop till en deg.
Arbeta hastigt ihop till en deg.
Skär dumlekolor i halvor.
Skär dumlekolor i halvor.
Dela degen i tre delar.
Dela degen i tre delar.
Forma degen i längder som du trycker en grop i med tummen och placerar ut dumlekolorna i fördjupningen.
Forma degen i längder som du trycker en grop i med tummen och placerar ut dumlekolorna i fördjupningen.
Grädda dumlesnittarna i mitten av ugnen på 175 grader vanlig ugn i 15 minuter.
Grädda dumlesnittarna i mitten av ugnen på 175 grader vanlig ugn i 15 minuter.
Låt svalna något och skär sedan i snittar medan de ännu är varma. Låt svalna helt och stelna till servering.
Låt svalna något och skär sedan i snittar medan de ännu är varma. Låt svalna helt och stelna till servering.

Serveringsförslag

  • Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
  • Kan bakas i god tid och frysas in.

Varianter

  • Annat godis som passar att baka liknande godissnittar med är Japp, Mars, Snickers, Bounty, mintchoklad, After Eight, Geisha, hackad Daim eller liknande. 
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-15