Chokladbrysselkex

Chokladbrysselkex - brysselkex med chokladsmak. En variant på vanliga Brysselkex fast smaksatta med kakao och med kant av pärlsocker.

Kakorna är bakta av mördeg. Enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker.

Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.

Om du vill kan du färga sockret med valfir karamellfärg - rätt fint blir röd karamellfärg som ger rosa socker.

50 chokladbryssel

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 ägg att pensla kanten med
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till kanten

Tillagning

  1. Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker, salt samt kakao i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  6. Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  7. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  8. Baka chokladbrysselkexen i ca 10 minuter.
  9. Ta ut och låt kakorna svalna på plåten eller galler.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer