Chokladbrysselkex
Chokladbrysselkex är en variant på vanliga Brysselkex fast smaksatta med kakao och med kant av pärlsocker.
Tillagning
- Tärna smör och knåda hastigt ihop med vetemjöl, socker, vaniljsocker, salt samt kakao i en bunke till en deg. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
- Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
- Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
- Häll ut sockret på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
- Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
- Baka chokladbrysselkexen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt kakorna svalna på plåten eller galler.
Serveringsförslag
Enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker.
Varianter
Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.
Om du vill kan du färga sockret med valfir karamellfärg - rätt fint blir röd karamellfärg som ger rosa socker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal