Lertallriksill

Introduktion och förberedelse

Lertallriksill är saltsill på en bädd av lök och gräddig sås som bakas i ugnen ex. på en lertallrik, keramikform eller liknande.

Här har jag enkelpanerat sillen först och stekt i smör sedan bakat i ugnen på en liten keramiktallrik.

Löken lagar man först i en smord form med smör och saltsill sedan på med grädde så blir det god sås direkt på tallriken eller formen.

Val av form

Välj en ugnssäker form, keramiktallrik, keramikform eller lertallrik.

Serveringsförslag

Lertallrikasill är en populär rätt till middag eller lunch - framförallt i Skåne. Sill och sås i ett. Saltsill passar mycket bra med aromatisk söt lök, grädde och kokt potatis.

Funkar även på smörgåsbord, julbord, midsommar och andra svenska högtider med sill.

 • Servera gärna lite grönt till. Ärtskott (som på bilden), färsk dill, hackad persilja eller gräslök passar att garnera med.
 • Vidare är det gott med en tomatsallad.
 • Eller bara lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad, babyspenat samt kokta morötter.
 • En sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt är andra alternativ.
 • Knäckebröd, smör, ost samt öl, snaps eller mjölk passar till sillen.
 • Du kan koka färskpotatis eller delikatesspotatis till eller vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis delikatesspotatis. Eller valfri potatis.

Framförhållning

Här är tillagningstiden rätt lång men det är för att saltsillen ska vattnas ur - vilket är enkelt men tar lite tid. Saltsillen lägger du i en bunke med vatten och ställer i kylen över natten eller 10-12 timmar.

Du kan också köpa urvattnad saltsill.

Val av sill

Välj sill fiskad i Nordhavet eller runt Island. Saltsill är stora sillfiléer som lagts in i saltlag. Den kan du köpa som just saltsill eller urvattnad saltsill.

Steksill är urvattnad saltsill som är klar att steka - den är dock dyrare än saltsill men då slipper du vattna ur sillen. Finns med eller utan skinn. Du kan gärna dra bort skinnet om det är kvar men det är valfritt - tips är att dra av skinnet från halsen så lossar det lättare tycker jag.

Portionsberäkning

Till två portioner har jag räknat 3-4 filéer urvattnad saltsill eller steksill. 300-400 gram sill utan lag för två portioner. 1,5-2 filéer per portion.

Till två portioner kan du köpa 2 paket med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill). Tyvärr kostar de 30-40 kr per paket (för Abbas steksill) och räcker till en stor portion eller två mycket små portioner.

Det är alltså billigare med saltsill - så köp det och vattna ur själv - om du har tid.

2 portioner Lertallriksill

 • Förberedelse: 12 tim
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

 • 1-2 rödlökar, ca 100 gram
 • 10 cm purjolök (valfritt)
 • 1 dl ströbröd
 • 40 gram smör
 • 2 dl grädde
 • 4 msk vatten
 • 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
 • 3-4 filéer saltsill eller steksill, ca 300-400 gram sill utan lag. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill i vardera paket).
 • Tillbehör: 400 gram potatis av fast sort, delikatesspotatis eller färskpotatis
 • Garnering: 25 gram ärtskott, hackad gräslök eller dill

Tillagning

 1. Vattna ur saltsill: lägg den i en bunke med kallt vatten och ställ i kylen 10-12 timmar eller över natten. Steksill behövs ej vattnas ur (kontrollera så att det står att saltsillen är urvattnad på paketet).
 2. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Skala, dela och hacka löken eller strimla löken mot fibrerna. Dela, skölj och strimla purjolöken.
 4. Smörj en ugnsfast form, lertallrik, keramiktallrik eller liknande med någon msk smör. Du kan laga portionsvis eller för flera i en form samtidigt.
 5. Fördela löken i botten - klicka på ca 2 msk smör på varje portion. Sätt in löken i ugnen 5-10 minuter medan du skalar potatis och förbereder sillen.
 6. Skrubba eller skala potatis. Börja koka den.
 7. Häll av sillen och skölj den med kallt vatten. Lägg upp på en tallrik och torka hyfsad torr med lite hushållspapper. Dra försiktigt bort skinnet från saltsillen om du vill. Lättast från halsen och nedåt. Saltsill säljs även utan skinn.
 8. Vänd en sillfilé i taget i lite ströbröd. Lägg över på en tallrik.
 9. Bryn saltsillfiléerna i en stekpanna någon minut på varje sida i någon msk smör. Man kan också skippa det helt och lägga sillen direkt på löken i formen eller tallriken/tallrikar - jag tycker dock det blir bäst att steka sillen lite först.
 10. Ta ut löken ur ugnen. Lägg saltsillen på löken i formen eller tallriken/tallrikarna.
 11. Fördela grädden runt om och några msk vatten (så får du lite mer sås).
 12. Laga ytterligare 15 minuter i ugnen på 200 grader tills allt är varmt.
 13. Ta ut och servera lertallriksillen med kokt potatis samt valfri garnering och tillbehör (se förslag ovan).
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 367 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15