Rostade valnötter

Rostade salta valnötter blir riktigt goda. Gott som snacks till drink, fest, buffé, före eller efter maten, träningssnacks samt utflykten. 

Har du andra nötter så kan du blanda ex: med jordnötter, cashewnötter, mandlar, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter.

När du rostar valnötterna kommer nötsmaken fram och de blir som nya igen. Valnötter är en färskvara. Gamla valnötter smakar och luktar härsket. Dessa kan bli goda igen om de rostas och ej är för gamla. Kolla datumet när ni köper valnötterna på påse och smaka om ni köper lösvikt.  

De rostade valnötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Nötterna kan rostas i stekpanna eller i ugnen. 

Valnötter är även gott till vardags - perfekt att ha en skål till hands om man är superhungrig innan middan är klar!

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 
 

4 portioner rostade valnötter

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram valnötter
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och häll över nötterna i en bunke. Rör om och låt stå i någon minut. Häll av valnötterna i durkslag och skaka dem så torra det går.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut valnötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: Värm och rosta valnötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Lägg upp valnötterna i en eller flera skålar och strö ev. över lite flingsalt vid servering. Förvaras i lufttät burk eller påse (ex. zip-lock).
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer