Rostade valnötter

Introduktion och förberedelse

Rostade salta valnötter blir riktigt goda.

Serveringsförslag

Gott som snacks till drink, fest, buffé, före eller efter maten, träningssnacks samt utflykten.

Valnötter är även gott till vardags - perfekt att ha en skål till hands om man är superhungrig innan middan är klar!

Blanda med andra nötter

Har du andra nötter så kan du blanda ex: med jordnötter, cashewnötter, mandlar, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter.

Välj färska valnötter

När du rostar valnötterna kommer nötsmaken fram och de blir som nya igen. Valnötter är en färskvara. Gamla valnötter smakar och luktar härsket. Dessa kan bli goda igen om de rostas och ej är för gamla. Kolla datumet när ni köper valnötterna på påse och smaka om ni köper lösvikt.

Förvaring

De rostade valnötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Nötterna kan rostas i stekpanna eller i ugnen.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det.

4 portioner rostade valnötter

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram valnötter
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och häll över nötterna i en bunke. Rör om och låt stå i någon minut. Häll av valnötterna i durkslag och skaka dem så torra det går.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut valnötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: Värm och rosta valnötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Lägg upp valnötterna i en eller flera skålar och strö ev. över lite flingsalt vid servering. Förvaras i lufttät burk eller påse (ex. zip-lock).
E-mail
Medel: 4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 335 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-11