Rönnbär

Recept med rönnbär som gelé, snaps, sylt och marmelad.

Rönnbär mognar på sensommaren.

Tips

  • Undvik att plocka bär som växt vid en trafikerad väg.
  • Plockar du vilda rönnbär säger man att de ska vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Då är bären mindre kärva. Det går att göra sylt även utan att det varit frost - speciellt från så kallad sötrönn som är naturligt större och sötare.
  • Jag brukar frysa bären själv om de ej varit frostbitna och det blir ok smak även om rönnbären är lite kärva. Att frysa bären själv vet jag ej om det ger samma effekt som om bären suttit på ett träd under frost men skadar ju inte att försöka iaf.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.