Rönnbärsketchup
Gör en god ketchup på rönnbär smaksatt med rårörsocker, lök, vitlök, äppelcidervinäger, timjan och sellerisalt.
Tillagning
- Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Lägg ner rönnbären och koka upp. Häll av rönnbären i durkslag.
- Lägg tillbaks rönnbären i kastrullen.
- Skala och hacka lök samt vitlök. Tillsätt till rönnbären.
- Plocka timjan om du har färsk timjan. Tillsätt timjan, 1,5 dl vatten, socker, vinäger och sellerisalt.
- Koka utan lock i 20 minuter. Rör då och då.
- Mixa med en stavmixer till en slät sås.
- Passera genom en stålsil - jag använde en chinoise.
- Smaka av med salt.
- Häll upp på ren 3,5 dl flaska och sätt på kork. Tips är att använda en tratt.
- Rönnbärsketchpen kan förvaras i kylen upp till en månad.
Serveringsförslag
Rönnbärsketchupen passar som vanlig ketchup till korv, burgare, som sås, grillmarinad eller att blanda med crème fraiche till en kall sås.
Varianter
- Vill du ha en hetare chiliketchup kan du tillsätta 1 röd spansk chili eller valfri mängd valfri chili när du kokar ihop ketchupen.
- Sellerisalt är valfritt att ha i. Kan bytas mot örtsalt eller örtagårdskrydda.
- Rårörsocker kan bytas mot vanligt strösocker.
- Äppelcidervinäger kan bytas mot annan vinäger som balsamvinäger, röd, vit eller risvinäger.
Tips
Jag använde Werners sellerisalt vilket finns på nätet eller i välsorterade butiker.
Förberedelse
Plocka fina mogna rönnbär och rensa samt skölj dem. Frys in minst över natten. De håller några månader i frysen. Ta fram och tina tills du ska göra ketchupen.
Hållbarhet
Håller i kylen upp till en månad. Vill du ha en extra hållbar ketchup kan du tillsätta och rör ut 1/3 krm natriumbensoat innan du häller ketchupen på flaska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 43 kcal