Rönnbärsketchup
Introduktion och förberedelse
Gör en god ketchup på rönnbär smaksatt med rårörsocker, lök, vitlök, äppelcidervinäger, timjan och sellerisalt.
Serveringsförslag
Rönnbärsketchupen passar som vanlig ketchup till korv, burgare, som sås, grillmarinad eller att blanda med crème fraiche till en kall sås.
Varianter
- Vill du ha en hetare chiliketchup kan du tillsätta 1 röd spansk chili eller valfri mängd valfri chili när du kokar ihop ketchupen.
- Sellerisalt är valfritt att ha i. Kan bytas mot örtsalt eller örtagårdskrydda.
- Rårörsocker kan bytas mot vanligt strösocker.
- Äppelcidervinäger kan bytas mot annan vinäger som balsamvinäger, röd, vit eller risvinäger.
Tips
Jag använde Werners sellerisalt vilket finns på nätet eller i välsorterade butiker.
Förberedelse
Plocka fina mogna rönnbär och rensa samt skölj dem. Frys in minst över natten. De håller några månader i frysen. Ta fram och tina tills du ska göra ketchupen.
Hållbarhet
Håller i kylen upp till en månad. Vill du ha en extra hållbar ketchup kan du tillsätta och rör ut 1/3 krm natriumbensoat innan du häller ketchupen på flaska.

Tillagning
- Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Lägg ner rönnbären och koka upp. Häll av rönnbären i durkslag.
- Lägg tillbaks rönnbären i kastrullen.
- Skala och hacka lök samt vitlök. Tillsätt till rönnbären.
- Plocka timjan om du har färsk timjan. Tillsätt timjan, 1,5 dl vatten, socker, vinäger och sellerisalt.
- Koka utan lock i 20 minuter. Rör då och då.
- Mixa med en stavmixer till en slät sås.
- Passera genom en stålsil - jag använde en chinoise.
- Smaka av med salt.
- Häll upp på ren 3,5 dl flaska och sätt på kork. Tips är att använda en tratt.
- Rönnbärsketchpen kan förvaras i kylen upp till en månad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 43 kcal