Rönnbärssylt

Introduktion och förberedelse

Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgelé men också till dessert, pannkakor, plättar mm. Sylt med rönnbär är lätt att koka själv.

Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda. Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.

Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.

1 liter rönnbärssylt sylt av rönnbär

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter rönnbär
  • 500 gram socker eller syltsocker
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem några timmar eller över natten om de inte varit frostbitna.
  2. Lägg rönnbären tillsammans med socker och vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
  3. Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
  4. Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt.
  5. Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (99 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.