Rödavinbärsgele

Rödavinbärsgelé. Gelé på röda vinbär är gott och enkelt att laga själv. Det gäller såklart att ha gott om vinbär på egen buske eller från handlarn om du ska fixa hemjord gelé.

Rödavinbärsgelén kan smaksättas med 1 tsk kardemumma, två stjärnanis eller två stänger kanel.

Här med syltsocker som kan ersättas med vanligt socker och ev. lite pektin samt konserveringsmedel om du önskar. Använder du bara strösocker så plocka sura rätt omogna vinbär som har mycket pektin eller tillsätt lite extra pektin enligt paket. Vill du ha en hållbar gelé så tillsätt konserveringsmedel eller som sagt syltsocker.

Röda vinbär säger Dansukker är extra sura så där ska man använda Gelésocker Multi. Går dock bra om du provar med syltsocker, vanligt socker samt extra pektin med - gör gärna pektinprov/geleprov innan för säkerhetsskull. 

Glasburkar kan du sterilisera genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

 

2,2 liter rödavinbärsgele

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär
  • 500 gram syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
  3. Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
  6. Fördela rödavinbärsgelén i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt.
  7. Låt svalna och förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer