Rödavinbärsgele

Rödavinbärsgelé. Gelé på röda vinbär är gott och enkelt att laga själv. Det gäller såklart att ha gott om vinbär på egen buske eller från handlarn om du ska fixa hemjord gelé.

Rödavinbärsgelén kan smaksättas med 1 tsk kardemumma, två stjärnanis eller två stänger kanel.

Här med syltsocker som kan ersättas med vanligt socker och ev. lite pektin samt konserveringsmedel om du önskar. Använder du bara strösocker så plocka sura rätt omogna vinbär som har mycket pektin eller tillsätt lite extra pektin enligt paket. Vill du ha en hållbar gelé så tillsätt konserveringsmedel eller som sagt syltsocker.

Röda vinbär säger Dansukker är extra sura så där ska man använda Gelésocker Multi. Går dock bra om du provar med syltsocker, vanligt socker samt extra pektin med - gör gärna pektinprov/geleprov innan för säkerhetsskull. 

Glasburkar kan du sterilisera genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

 

2,2 liter rödavinbärsgele

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär
  • 500 gram syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
  3. Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
  6. Fördela rödavinbärsgelén i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt.
  7. Låt svalna och förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer