Aronialikör

Introduktion och förberedelse

Aronialikör är lätt att göra men tar lite tid. Blanda aroniabär med sprit som vodka samt smaksätt med vit sirap eller socker.

Smaken på aroniabär påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

Serveringsförslag

  • Gott till finfika, till kaffet eller en espresso. Servera kyld i likörglas.
  • Kan även användas i drinkar. Enkelt och läskande är att servera några cl aronialikör i ett cobblerglas fullt med isbitar eller krossad is.
  • Ett annat förslag är att ta 2 cl likör i botten på ett flöjtglas och sedan fylla på med kallt mousserande vin som Cava, Sekt, Prosecco, Cremant eller Champagne.

Tips för plockning

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Många har den i sin trädgård. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren och tidig höst.

Likt rönnbär blir sötare efter första frosten eller så fryser man dem själv något dygn innan man använder dem.

Framförhållning och lagring

Aroniabären ska ligga i spriten och ge smak en månad. Sedan silas de av och du tillsätter vit sirap, socker eller sockerlag. Likören kan drickas direkt men också lagras att mogna vidare.

Aronialikören kan tack vare spriten och sockret lagras flera år och min gissning är att den bara blir godare efter hand - iallafall ej sämre. Dock har jag ej provat aronialikör som lagrats längre tid men ser fram emot det :)

Aroniabär massereras i sprit
Svarta aroniabär påminner i smaken om en blandning av rönnbär och körsbär och blir mycket god som likör. Smaken i bären lakas först ut en månad i sprit som vodka eller Brännvin special.

Varianter

För att få likören söt kan du använda vit sirap men det går också med vanligt strösocker eller sockerlag - som du då får göra innan.

Du kan variera smaken på likören. Mitt råd är ändå att först göra en med enbart bären så du inte smaksätter så du ångrar dig sedan.

Det man kan göra att ersätta eller tillsätta några cl annan sprit när aronialikören är klar. Några förslag är gin eller lagrad brandy, konjak, tequila, calvados, rom, whisky eller det du gillar. Prova dig fram om det passar med lite av aronialikören först.

Vidare kan likören kryddas genom att du lägger med 1/6 stång kanel; 5 mm vaniljstång; en pytteliten bit stjärnanis eller en liten bit torkat pomeransskal med bären i början.

1 flaska 70 cl flaska aronalikör

  • Förberedelse: 1 dag 5 min
  • Tillagning: 31 dagar 5 min
  • Klart på: 32 dagar 10 min

Ingredienser

  • 50 cl vodka 40%
  • 7 dl aroniabär
  • 3 - 3,5 dl vit sirap, strösocker eller sockerlag

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Har de ej varit utsatta för frost så fryser du in dem över natten.
  3. Lägg aroniabär i en stor glasburk med lock och häll på spriten. Sätt på lock.
  4. Ställ i rumstemperatur i en månad på något avskilt ställe. Blanda gärna runt bären med några dagars mellanrum. Du kan också mosa till bären lite med en gaffel mot kanten för att få ut mer smak och färg.
  5. Häll av spriten genom en chinoise eller stålsil. Mosa bären och tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk och kramar ur all vätska.
  6. Tillsätt först hälften av sirapen, sockret eller sockerlagen och rör ut den. Smaka av och tillsätt eventuellt resten så att likören blir så söt du vill ha den - den ska vara söt såklart - det är poängen med en likör.
  7. Häll över likören i en eller två flaskor. Sätt på kork.
  8. Likören kan du dricka direkt. Servera den gärna kyld i små likörglas. Den håller också att lagras i flera år.
E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07