Räkstuvning

Introduktion och förberedelse

Stuvning med räkor passar till att toppa omelett, ha på fisk till en fiskgratäng eller fylla i crêpes.

Val av räkor

Stuvade räkor blir finast och godast med handpillade räkor.

Det går också bra med skalade räkor i lag - häll av dem innan. Eller tinade frysta skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem.

Ett tips är att använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora handpillade räkor.

Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.

Varianter

  • Man kan ha i någon tsk citronsaft eller en skvätt vitt vin i stuvningen för lite mer fyllig smak.
  • Något krm cayennepeppar är också gott i stuvningen så får den lite mer sting.
  • Hackad gräslök passar också i.
  • Ska du gratinera med stuvningen så är det gott att toppa med lite riven mozzarella, gratängost eller annan riven ost.
  • Vidare kan man ha i några msk riven parmesan i stuvningen för mer smak.

Glutenfri räkstuvning

Man kan även reda stuvningen med maizenastärkelse enligt paket.

4 portioner räkstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad färsk eller fryst dill
  • 150 g skalade räkor eller 300 g räkor med skal

Tillagning

  1. Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  3. Koka stuvningen i 5 minuter.
  4. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  5. Skölj och hacka dill.
  6. Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06