Räkstuvning
Introduktion och förberedelse
Stuvning med räkor passar till att toppa omelett, ha på fisk till en fiskgratäng eller fylla i crêpes.
Val av räkor
Stuvade räkor blir finast och godast med handpillade räkor.
Det går också bra med skalade räkor i lag - häll av dem innan. Eller tinade frysta skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem.
Ett tips är att använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora handpillade räkor.
Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.
Varianter
- Man kan ha i någon tsk citronsaft eller en skvätt vitt vin i stuvningen för lite mer fyllig smak.
- Något krm cayennepeppar är också gott i stuvningen så får den lite mer sting.
- Hackad gräslök passar också i.
- Ska du gratinera med stuvningen så är det gott att toppa med lite riven mozzarella, gratängost eller annan riven ost.
- Vidare kan man ha i några msk riven parmesan i stuvningen för mer smak.
Glutenfri räkstuvning
Man kan även reda stuvningen med maizenastärkelse enligt paket.
Tillagning
- Fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
- Koka stuvningen i 5 minuter.
- Skala räkor om du köpt räkor med skal.
- Skölj och hacka dill.
- Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal