4 portioner räkstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad färsk eller fryst dill
  • 150 g skalade räkor eller 300 g räkor med skal

Tillagning

  1. Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  3. Koka stuvningen i 5 minuter.
  4. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  5. Skölj och hacka dill.
  6. Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.

Val av räkor

Stuvade räkor blir finast och godast med handpillade räkor.

Det går också bra med skalade räkor i lag - häll av dem innan. Eller tinade frysta skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem.

Ett tips är att använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora handpillade räkor.

Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.

Varianter

  • Man kan ha i någon tsk citronsaft eller en skvätt vitt vin i stuvningen för lite mer fyllig smak.
  • Något krm cayennepeppar är också gott i stuvningen så får den lite mer sting.
  • Hackad gräslök passar också i.
  • Ska du gratinera med stuvningen så är det gott att toppa med lite riven mozzarella, gratängost eller annan riven ost.
  • Vidare kan man ha i några msk riven parmesan i stuvningen för mer smak.

Glutenfri räkstuvning

Man kan även reda stuvningen med maizenastärkelse enligt paket.

E-mail
Medel: 3.8 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06