Räkstuvning

Introduktion och förberedelse

Stuvning med räkor passar till att toppa omelett, ha på fisk till en fiskgratäng eller fylla i crêpes.

Val av räkor

Stuvade räkor blir finast och godast med handpillade räkor.

Det går också bra med skalade räkor i lag - häll av dem innan. Eller tinade frysta skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem.

Ett tips är att använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora handpillade räkor.

Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen.

Varianter

  • Man kan ha i någon tsk citronsaft eller en skvätt vitt vin i stuvningen för lite mer fyllig smak.
  • Något krm cayennepeppar är också gott i stuvningen så får den lite mer sting.
  • Hackad gräslök passar också i.
  • Ska du gratinera med stuvningen så är det gott att toppa med lite riven mozzarella, gratängost eller annan riven ost.
  • Vidare kan man ha i några msk riven parmesan i stuvningen för mer smak.

Glutenfri räkstuvning

Man kan även reda stuvningen med maizenredning om man vill. Då får du en glutenfri räkstuvning utan vetemjöl.

Koka då upp mjölk och grädde och rör i någon msk i taget av ljus maizenaredning, koka och tillsätt redning tills du tycker stuvningen är lagom tjock.

4 portioner räkstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad färsk eller fryst dill
  • 150 g skalade räkor eller 300 g räkor med skal

Tillagning

  1. Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  3. Koka stuvningen i 5 minuter.
  4. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  5. Skölj och hacka dill.
  6. Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept