Räkstuvning

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stuvning med räkor passar till ex. omelett, fiskgratäng eller crêpes. Stuvade räkor blir finast och godast med handpillade räkor. Men det går också bra med skalade räkor i lag - häll av dem. Eller att tina frysta skalade räkor. Krama då ur vattnet innan du använder dem.

Ett tips är att använda billigare räkor i stuvningen och sedan garnera med finare stora handpillade räkor. Räkorna kan även hackas grovt innan de tillsätts till stuvningen. Man kan även ha i någon tsk citronsaft.

Man kan även reda stuvningen med maizenredning om man vill. Då får du en glutenfri räkstuvning utan vetemjöl. Koka då upp mjölk och grädde och rör i någon msk i taget av ljus maizenaredning, koka upp och tillsätt redning tills du tycker stuvningen är lagom tjock.

4 portioner räkstuvning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor eller 500 g räkor med skal

Tillagning

  1. Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  3. Koka stuvningen i 5 minuter.
  4. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  5. Skölj och hacka dill.
  6. Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.1 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.