Rabarberlikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen rabarberlikör. Blanda strimlad rabarber med vodka eller brännvin samt vaniljstång och låt stå. Smaka av med socker till en lagom söt likör.

Likören blir ljust rosa och man kan få upp färgen till lite rödare ton genom att lägga i extra remsor skal av röd rabarber när du lagrar rabarbern med spriten.

Det blir 4,5-5 dl rabarberlikör.

Här med en liten flaska 37 cl vodka eller brännvin (en 5 cl flaska funkar också). Vill du bara ha rabarbersmak så använd naturell och ej smaksatt sprit. Det går även med annan smaksatt snaps eller vodka men då blir det en blandning av rabarbersmak och smaken på spriten ex. citronsmak om du tar citronvodka.

Istället för strösocker kan man ta vit sirap eller florsocker. Tillsätt socker tills du har en likör som är så söt du vill ha den. Vaniljstång är valfritt. Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis. Man kan även ta bär som några röda vinbär eller en liten kvist fläderblommor.

Rabarberlikören kan serveras iskall som den är till kaffebordet, dessert, fika eller tårta. Likören kan även användas i drinkar. En lätt och god variant är med några cl likör - i champagneglas, vinglas eller kupa - fyll på med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.

1 sats likör

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 14 dagar
 • Klart på: 14 dagar 10 min

Ingredienser

 • 5 dl tunt strimlad rabarber av späda röda stjälkar
 • 37 cl vodka eller brännvin special
 • 1,5 - 2 dl strösocker
 • 1/4 vaniljstång (valfritt)

Tillagning

 1. Skölj och strimla rabarbern i ca 0,5 cm breda strimlor.
 2. Lägg i en glasburk med lock och täck med spriten.
 3. Dela vaniljstången och skär några cm bit. Skrapa ur fröna och tillsätt stången samt frön till spriten.
 4. Sätt på lock, skaka om och låt stå i 2 veckor mörkt och svalt. Exempelvis i jordkällare, garderob eller svalfacket i kylen. Skaka om den med några dagars mellanrum.
 5. Sila av rabarber och vaniljstång. Tillsätt först 1 dl socker. Rör tills det löst sig. Tillsätt och smaka av med mer socker till önskad sötma.
 6. Häll upp i lämplig fin flaska och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Servera gärna iskall.
E-mail
Medel: 3.8 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25