Rabarberlikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen rabarberlikör. Blanda strimlad rabarber med vodka eller brännvin samt vaniljstång och låt stå.

Smaka av med socker till en lagom söt likör.

Serveringsförslag

Rabarberlikören kan serveras iskall som den är till kaffebordet, dessert, fika eller tårta.

Likören kan även användas i drinkar.

  • En lätt och god fördrink eller välkomstdrink kan du göra med några cl likör i champagneglas, vinglas eller kupa - fyll på med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.

Mer färg

Likören blir ljust rosa och man kan få upp färgen till lite rödare ton genom att lägga i extra remsor skal av röd rabarber när du lagrar rabarbern med spriten.

Val av sprit

Här med en liten flaska 37 cl vodka eller brännvin (en 5 cl flaska funkar också).

Vill du bara ha rabarbersmak så använd naturell och ej smaksatt sprit.

Det går även med annan smaksatt snaps eller vodka men då blir det en blandning av rabarbersmak och smaken på spriten ex. citronsmak om du tar citronvodka.

Varianter

  • Istället för strösocker kan man ta vit sirap eller florsocker.
  • Vaniljstång är valfritt.
  • Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis.
  • Man kan även ta bär som några röda vinbär eller en liten kvist fläderblommor.

Likör av rabarber i flaska och glasGör en egen likör av rabarber - gott att servera kyld till dessert, fika eller toppa upp med mousserande vin som Cava eller Champagne till en välkomstdrink.

4 dl rabarberlikör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 14 dagar 40 min
  • Klart på: 14 dagar 50 min

Ingredienser

  • 5 dl tunt strimlad rabarber av späda röda stjälkar, färsk eller fryst
  • 37 cl vodka eller brännvin special
  • 1,5 - 2 dl strösocker
  • 1/4 vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och strimla rabarbern i ca 0,5 cm tunna strimlor.
  2. Lägg i en glasburk med lock och täck med spriten.
  3. Dela vaniljstången och skär några cm bit. Skrapa ur fröna och tillsätt stången samt frön till spriten.
  4. Sätt på lock, skaka om och låt stå i 2 veckor mörkt och svalt. Exempelvis i jordkällare, garderob eller svalfacket i kylen. Skaka om då och då - förslagsvis en gång om dagen.
  5. Sila av rabarber och vaniljstång i en silställning som ex. Jonas. Eller ett durkslag med silduk. Låt stå och rinna någon halvtimme. Vill du ha en extra klar likör kan du sila genom kaffefilter.
  6. Tillsätt först 1 dl socker. Rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker till önskad sötma.
  7. Häll upp i lämplig fin flaska och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Håller flera år. Blir bara godare ju längre den får stå och lagras.
  8. Är god att servera kyld.
E-mail
Medel: 3.6 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-25

Tillbehör och liknande recept: