Slånbärslikör

Gör din egen slånbärslikör av slånbär, socker, sprit och lite vanilj. Det blir en supergod hemgjord slånbärslikör. God till dessert, on the rocks med is eller i drinkar.

Slån - som bären växer på - kan man plocka i hela Götaland och stora delar av Svealand. Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Antar att träden skickar ut socker i bären när det blir kallare för att skydda mot kylan. Men går att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.

Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bland annat i min hemtrakt Blekinge. Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen. Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör. Detta recept kan du såklart följa idag med om du har en stor flaska, damejanne, hink eller liknande att blanda likören i. Det blir ca två 75 cl flaskor.

2 flaskor slånbärslikör, ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 kg mogna slånbär, frostbitna
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter.
  4. Blanda slånbärsspriten med socker och vatten. Rör tills sockret löst sig.
  5. Häll upp i flaskor och lägg eventuellt i en liten bit vaniljstång i varje flaska.
  6. Nu är slånbärslikören klar. Låt den gärna stå några veckor svalt och mörkt att få rund och fin smak. Förvaras svalt och mörkt och håller mycket länge.
E-mail
Medel: 4.2 (40 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.