Slånbärslikör

Gör din egen slånbärslikör av slånbär, socker, sprit och lite vanilj. Det blir en supergod hemgjord slånbärslikör. God till dessert, on the rocks med is eller i drinkar.

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Slånbärslikör var (och är) vanligt att göra i bla Blekinge skärgård. Förr hade man en stor avlång flaska, fyllde en med 2,5 kg socker, några liter slånbär och sedan en 5 liter sprit. Sedan tog man fram flaskan då och då och satt och rullade en på golvet fram och tillbaka med fötterna. Då och då satte man fram den i solen. Efter några månader silade man av det i ett kaffefilter och hade slånbärslikör. Detta recept kan du såklart följa idag med om du har en stor flaska, damejanne, hink eller liknande att blanda likören i. Det blir ca två 75 cl flaskor.

2 flaskor slånbärslikör, ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 22 dagar
  • Klart på: 22 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 kg mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • 600 gram florsocker (eller strösocker)
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Tag två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på spriten.
  2. Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter. Häll upp spriten i två nya flaskor.
  4. Blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.
  5. Låt svalna och kyl sockerlagen.
  6. Fördela sockerlagen i slånbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är slånbärslikören klar.
E-mail
Medel: 4.5 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer