Peperonata

Introduktion och förberedelse

Peperonata är en italiensk paprikaröra med strimlad paprika fräst i olivolja och ofta smaksatt med vitlök och vinäger.

Passar som grönsakstillbehör och röra till det mesta: grillat, buffe, sallad, i burgare, pulled purk, i mackor - laga en skål och ställ fram så går den åt.

Du kan ta en färg ex röda eller blanda röda, gula och gröna paprikor. Godast är det med mogna röda och söta gula paprikor.

Passa på att laga peperonata när paprikan är billig - vanligtvis i slutet av sommaren.

Varianter

Det finns massor av varianter på peperonata men grunden är paprika, olivolja och vinäger.

  • Vill du göra peperonatan riktigt lyxig så skedar du över riktig dyr balsamvinäger innan servering. Den är mild och god så det är bara att ösa på tills plånboken säger stopp.
  • Vidare kan man blanda med och fräsa med delade tomater, strimlad röd eller gul lök, basilika samt andra grönsaker som zucchini, aubergine, vårlök, morot, kokt potatis, blomkål med mera.
  • Vill du ha en peporanata mer lik en sås så koka med 1 kg färska skalade tärnade Roma-tomater eller 1-2 burkar tomater - krossade, hela eller passerade. Alternativ är att fräsa med någon dl tomatpuré och tillsätta vatten till önskad konsistens.
  • Hetare variant med några krm chiliflakes eller någon färsk hackad chili för extra stark peperonata.
  • En halv tsk curry och några msk mango chutny för en indisk variant.
  • Andra varianter är med mer örter som några krm torkad oregano, rosmarin och timjan; hackad persilja; smulad fetaost för grekisk peperonata; svarta eller gröna oliver; kokta gröna eller svarta linser; soltorkade strimlade tomater; kokta vita bönor med mera.

4 portioner Peperonata

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram paprika, 4 paprikor ex två röda, en gul och en grön paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 msk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 4 tomater, Roma eller kvisttomater. Eller en burk krossade tomater.
  • 3 krm salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj och dela paprikor. Skär bort blomfästet och kärna ur dem. Skär dem i stavar eller strimlor.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs och bryn paprika och vitlök i oljan i några minuter. Rör då och då. Använd gärna en panna med höga kanter eller stekgryta och lock.
  4. Tillsätt vinäger, vatten samt salt och koka på medelvärme under lock 10 minuter medan du fixar tomater.
  5. Skölj och tärna tomater. Vill du ej ha skalen med så kan du blanchera tomaterna: koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Koka dem någon minut tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten samt dra av skalet. Dela i klyftor, kärna ur samt tärna dem. Eller använd burktomater.
  6. Tillsätt tomaterna samt ev annan smaksättning ex hackad basilika.
  7. Låt peperonatan puttra i 30 minuter på låg värme under lock. Rör då och då.
  8. Smaka av med salt och vinäger innan servering. Svartpeppar och lite socker kan också piffa upp.
  9. Servera peperonatan varm eller kall. Håller sig flera dagar i kylen och blir bara godare.
  10. Garnera ev med färsk basilika eller oregano.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.