Pasta med ädelostsås

Här med bacon och kycklingfilé men det är valfritt till. Pastasåsen kan du laga med ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Här med Kvibille ädelost men du kan ta annan ost som Saint Aigur, Gorgonzola, Stilton eller Roquefort.
Gott med en grönsallad och bröd med färskost till.

4 portioner pasta med ädelostsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta ex. skruvar (fusilli)
  • 140 gram ädelost ex. Kvibille gräddädel 1 pkt
  • 2 dl kokbar creme Fraiche
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 3 kycklingbröstfiléer
  • 1 purjolök
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olja.
  2. Stek det tärnade baconet knaprigt i en panna. Häll över på en tallrik.
  3. Rensa och dela under tiden purjolöken på längden. Skölj den. Strimla purjolöken.
  4. Fräs purjolöken mjuk i ca 2 msk olivolja i en panna några minuter. Lägg över på en tallrik.
  5. Salta och peppra kycklingen. Bryn den olivolja i en panna. Sänk värmen och låt steka klart på låg värme medan du kokar pastan.
  6. Koka pastan enligt paket - ca 10 minuter för skruvar.
  7. Smula sönder ädelosten i en kastrull och tillsätt crème fraiche, mjölk samt grädden.
  8. Värm upp samt sjud pastasåsen. Smaka av den med salt och peppar.
  9. Skär kycklingen i tunna skivor mot köttfibrerna.
  10. Blanda kokt pasta med "ädelost"-såsen och servera med purjolöken, bacon och skivad stekt kyckling på toppen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer