Pasta med gorgonzola och bacon

Pastasås med grönmögelost - här Gorgonzola - samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.

Du kan ta annan ädelost eller mögelost som Saint Aigur, Kvibille, Stilton eller liknande. Istället för bacon kan du ta rökt fläsk eller pancetta. Purjolök kan bytas mot salladslag eller rödlök.

4 portioner pasta med gorgonzola och bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 g pasta som penne, spagetti, gnocchi eller farfalle
  • 1 purjolök
  • 1 msk smör
  • 125 g mild Gorgonzola eller annan grönmögelost
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt bacon

Tillagning

  1. Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Gör under tiden pastasåsen: Rensa, skölj och hacka purjolök.
  3. Strimla baconen. Stek i en panna i några minuter. Häll bort överflödigt fett.
  4. Fräs purjolöken med baconen tills den är mjuk utan att ta färg ca 3 min.
  5. Tillsätt gorgonzola-grönmögelosten i bitar och låt den smälta.
  6. Häll på grädden och koka ihop pastasåsen i ca 3 min.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Blanda ihop pastasåsen och pastan i en stor panna, skål eller kastrull.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.