Pasta med gorgonzola och bacon
Introduktion och förberedelse
Pastasås med grönmögelost - här Gorgonzola - samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod.
Varianter
- Du kan ta annan ädelost eller mögelost som Saint Aigur, Kvibille, Stilton eller liknande.
 - Istället för bacon kan du ta rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
 - Purjolök kan bytas mot salladslök eller rödlök.
 - Med bara ost är pastan vegetarisk - speciellt om du väljer en ädelost ystad utan löpe.
 
Tillagning
- Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
 - Gör under tiden pastasåsen: Rensa, skölj och hacka purjolök.
 - Strimla baconen. Stek i en panna i några minuter. Häll bort överflödigt fett.
 - Fräs purjolöken med baconen tills den är mjuk utan att ta färg ca 3 min.
 - Tillsätt gorgonzola-grönmögelosten i bitar och låt den smälta.
 - Häll på grädden och koka ihop pastasåsen i ca 3 min.
 - Smaka av med salt och svartpeppar.
 - Blanda ihop pastasåsen och pastan i en stor panna, skål eller kastrull.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 505 kcal