Paprikasoppa

Paprikasoppa är gott till lunch, middag eller förrätt och är enkelt att laga. Servera gärna paprikasoppa med ett gott bröd som vitlöksbröd.

Med några vitlöksfrästa räkor i varje sopptallrik samt någon droppe tryffelolja samt grissinis så har den en festlig förrätt - gärna med mousserande eller vitt vin till. Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.

Vill du ha en glutenfri paprikasoppa så byter du ut mjölet mot ljus maizenaredning. 

4 portioner paprikasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 röda eller gula paprikor
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl eller ljus maizenaredning
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller färskmalen från kvarn
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skrubba paprikorna i vatten.
  2. Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
  3. Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
  4. Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
  5. Fräs paprikan några minuter.
  6. Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan.
  7. Skala och pressa ner vitlöken.
  8. Fräs några minuter under omrörning.
  9. Pudra över mjöl och rör ut det.
  10. Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  13. Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer