Paprikasoppa
Laga en krämig paprikasoppa med lite vitlök och en skvätt grädde.
Soppan är god till lunch, middag eller förrätt och är enkelt att laga.
Servera gärna med ett gott bröd som vitlöksbröd.
Tillagning
- Skrubba paprikorna i vatten.
- Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
- Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
- Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
- Fräs paprikan några minuter.
- Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan.
- Skala och pressa ner vitlöken.
- Fräs några minuter under omrörning.
- Pudra över mjöl och rör ut det.
- Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
- Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
Val av paprika
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Köper du ekologisk paprika räcker det att bara skölja dem.
Vanlig röd eller gul paprika funkar fint men även röd spetspaprika blir gott.
Paprikasoppa till fest
Med några vitlöksfrästa räkor i varje sopptallrik samt någon droppe tryffelolja samt grissinis så har den en festlig förrätt - gärna med mousserande eller vitt vin till.
Glutenfri soppa
Vill du ha en glutenfri paprikasoppa så byter du ut mjölet mot maizenastärkelse. Ta då undan 2 dl vatten och rör ihop med 4 msk maizena. Rör i och låt koka 2 minuter på slutet. Ta i så mycket så du tycker soppan blir lagom tjock.
Vegan paprikasoppa
Du kan byta grädden mot Oatly Imat havregrädde eller sojagrädde för en vegan paprikasoppa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal