Paprikasoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laga en krämig paprikasoppa med lite vitlök och en skvätt grädde. Soppan är god till lunch, middag eller förrätt och är enkelt att laga. Servera gärna med ett gott bröd som vitlöksbröd.

Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt. Vanligt paprika funkar fint men även spetspaprika blir gott.

Paprikasoppa till fest

Med några vitlöksfrästa räkor i varje sopptallrik samt någon droppe tryffelolja samt grissinis så har den en festlig förrätt - gärna med mousserande eller vitt vin till.

Glutenfri soppa

Vill du ha en glutenfri paprikasoppa så byter du ut mjölet mot ljus maizenaredning.

Vegan paprikasoppa

Du kan byta grädden mot Oatly Imat havregrädde eller sojagrädde för en vegan paprikasoppa.

4 portioner paprikasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 röda eller gula paprikor
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl eller ljus maizenaredning
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller färskmalen från kvarn
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skrubba paprikorna i vatten.
  2. Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
  3. Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
  4. Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
  5. Fräs paprikan några minuter.
  6. Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan.
  7. Skala och pressa ner vitlöken.
  8. Fräs några minuter under omrörning.
  9. Pudra över mjöl och rör ut det.
  10. Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  13. Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.