Pannacotta med varma blåbär i rom

En riktigt god dessert som blir ännu godare med ett sött dessertvin till - förslagsvis ett Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo.
Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. Förslagsvis dagen innan.
Denna pannacotta passar också till buffé och räcker till dubbelt så många små minidesserter fyllda i mindre glas eller portionsformar toppade med blåbären vid servering.
Istället för frysta blåbär kan du ta färska bär. Köp gärna några färska bär till garnering. Andra bär som hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar blir också mycket gott. Gillar du inte rom så kan du utesluta den eller ta annan sprit som konjak, calvados eller likör som Cointreau (apelsinlikör), Amaretto (mandellikör) eller melonlikör.
Du kan servera pannacottan direkt ur små glas eller porslinsformar. Eller så kan du stjälpa upp dem ur formen till tallrik - då behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.

6 portioner pannacotta med varma blåbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 5 cm vaniljstång
  • Varma blåbär: 200 gram frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 cm vaniljstång
  • 1 stång kanel
  • 4 cl rom, gärna lagrad
  • Garnering: 50 gram färska blåbär eller andra bär (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Varma blåbär: koka upp vatten med socker under omrörning.
  3. Tillsätt vaniljstång och kanel. Blanda i blåbär så att de tinar.
  4. Tillsätt rom. Låt svalna och förvara i kylen till servering.
  5. Pannacotta: Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön med grädde och socker i en kastrull.
  6. Koka upp grädden och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  8. Blanda ner yoghurten.
  9. Häll pannacottablandningen i sex portionsformar. Ta bort vaniljstången. Formarna kan vara små glas eller porslinsformar. Vill du stjälpa upp dem ur formarna vid servering som på bilden så behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.
  10. Ställ pannacottan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  11. Värm upp blåbären något till servering.
  12. Servera pannacottan med de varma blåbären och garnera ev. med extra färska bär samt citronmeliss. Pannacottan kan serveras i formarna eller uppstjälpta på djup tallrik med blåbären över och runt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer