Pannacotta med varma blåbär i rom

En riktigt god dessert som blir ännu godare med ett sött dessertvin till - förslagsvis ett Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo.
Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. Förslagsvis dagen innan.
Denna pannacotta passar också till buffé och räcker till dubbelt så många små minidesserter fyllda i mindre glas eller portionsformar toppade med blåbären vid servering.
Istället för frysta blåbär kan du ta färska bär. Köp gärna några färska bär till garnering. Andra bär som hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar blir också mycket gott. Gillar du inte rom så kan du utesluta den eller ta annan sprit som konjak, calvados eller likör som Cointreau (apelsinlikör), Amaretto (mandellikör) eller melonlikör.
Du kan servera pannacottan direkt ur små glas eller porslinsformar. Eller så kan du stjälpa upp dem ur formen till tallrik - då behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.

6 portioner pannacotta med varma blåbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 5 cm vaniljstång
  • Varma blåbär: 200 gram frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 cm vaniljstång
  • 1 stång kanel
  • 4 cl rom, gärna lagrad
  • Garnering: 50 gram färska blåbär eller andra bär (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Varma blåbär: koka upp vatten med socker under omrörning.
  3. Tillsätt vaniljstång och kanel. Blanda i blåbär så att de tinar.
  4. Tillsätt rom. Låt svalna och förvara i kylen till servering.
  5. Pannacotta: Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön med grädde och socker i en kastrull.
  6. Koka upp grädden och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  8. Blanda ner yoghurten.
  9. Häll pannacottablandningen i sex portionsformar. Ta bort vaniljstången. Formarna kan vara små glas eller porslinsformar. Vill du stjälpa upp dem ur formarna vid servering som på bilden så behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.
  10. Ställ pannacottan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  11. Värm upp blåbären något till servering.
  12. Servera pannacottan med de varma blåbären och garnera ev. med extra färska bär samt citronmeliss. Pannacottan kan serveras i formarna eller uppstjälpta på djup tallrik med blåbären över och runt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer