Pannacotta med varma blåbär i rom

Introduktion och förberedelse

Supersmaskig pannacotta med blåbär marinerad i smakrik rom.

Serveringsförslag

Du kan servera pannacottan direkt ur små glas eller porslinsformar. Eller så kan du stjälpa upp dem ur formen till tallrik - då behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.

Kan förberedas i god tid

Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. Förslagsvis dagen innan.

Varianter

  • Istället för frysta blåbär kan du ta färska bär. Köp gärna några färska bär till garnering.
  • Andra bär som hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar blir också mycket gott.
  • Gillar du inte rom så kan du utesluta den eller ta annan sprit som konjak, calvados eller likör som Cointreau (apelsinlikör), Amaretto (mandellikör) eller melonlikör.

Innehåller alkohol

Denna dessert innehåller alkohol så den är ej för barn. Uteslut alkoholen så blir det barnvänligt.

Till många

Denna pannacotta passar också till buffé och räcker till dubbelt så många små minidesserter fyllda i mindre glas eller portionsformar toppade med blåbären vid servering.

Att dricka till

En riktigt god dessert med den krämiga pannacottan med vaniljsmak, de kryddiga rom-marinerade bären samt sötsyrliga färska blåbär passar utmärkt med ett sött dessertvin till.

Jag hade ett Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika. Andra förslag är Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo.

Den krämiga pannacottan med vaniljsmak och de sötsyrliga blåbären passar utmärkt ihop med ett dessertvin som ex. Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika.
Den krämiga pannacottan med vaniljsmak och de sötsyrliga blåbären passar utmärkt ihop med ett dessertvin som ex. Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika.

6 portioner pannacotta med varma blåbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 5 cm vaniljstång
  • Varma blåbär: 200 gram frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 cm vaniljstång
  • 1 stång kanel
  • 4 cl rom, gärna lagrad
  • Garnering: 50 gram färska blåbär eller andra bär (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Varma blåbär: koka upp vatten med socker under omrörning.
  3. Tillsätt vaniljstång och kanel. Blanda i blåbär så att de tinar.
  4. Tillsätt rom. Låt svalna och förvara i kylen till servering.
  5. Pannacotta: Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön med grädde och socker i en kastrull.
  6. Koka upp grädden och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  8. Blanda ner yoghurten.
  9. Häll pannacottablandningen i sex portionsformar. Ta bort vaniljstången. Formarna kan vara små glas eller porslinsformar. Vill du stjälpa upp dem ur formarna vid servering som på bilden så behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.
  10. Ställ pannacottan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  11. Värm upp blåbären något till servering.
  12. Servera pannacottan med de varma blåbären och garnera ev. med extra färska bär samt citronmeliss. Pannacottan kan serveras i formarna eller uppstjälpta på djup tallrik med blåbären över och runt.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-04