Pannacotta med varma blåbär i rom

Supersmaskig pannacotta med blåbär marinerad i smakrik rom.

En riktigt god dessert som blir ännu godare med ett sött dessertvin till - förslagsvis ett Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo.

Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. Förslagsvis dagen innan.

Istället för frysta blåbär kan du ta färska bär. Köp gärna några färska bär till garnering.

Andra bär som hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar blir också mycket gott.

Gillar du inte rom så kan du utesluta den eller ta annan sprit som konjak, calvados eller likör som Cointreau (apelsinlikör), Amaretto (mandellikör) eller melonlikör.

Denna dessert innehåller alkohol så den är ej för barn. Uteslut alkoholen så blir det barnvänligt.

Denna pannacotta passar också till buffé och räcker till dubbelt så många små minidesserter fyllda i mindre glas eller portionsformar toppade med blåbären vid servering.

Du kan servera pannacottan direkt ur små glas eller porslinsformar. Eller så kan du stjälpa upp dem ur formen till tallrik - då behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.

6 portioner pannacotta med varma blåbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 5 cm vaniljstång
  • Varma blåbär: 200 gram frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 cm vaniljstång
  • 1 stång kanel
  • 4 cl rom, gärna lagrad
  • Garnering: 50 gram färska blåbär eller andra bär (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Varma blåbär: koka upp vatten med socker under omrörning.
  3. Tillsätt vaniljstång och kanel. Blanda i blåbär så att de tinar.
  4. Tillsätt rom. Låt svalna och förvara i kylen till servering.
  5. Pannacotta: Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön med grädde och socker i en kastrull.
  6. Koka upp grädden och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  8. Blanda ner yoghurten.
  9. Häll pannacottablandningen i sex portionsformar. Ta bort vaniljstången. Formarna kan vara små glas eller porslinsformar. Vill du stjälpa upp dem ur formarna vid servering som på bilden så behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.
  10. Ställ pannacottan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  11. Värm upp blåbären något till servering.
  12. Servera pannacottan med de varma blåbären och garnera ev. med extra färska bär samt citronmeliss. Pannacottan kan serveras i formarna eller uppstjälpta på djup tallrik med blåbären över och runt.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer