Pannacotta med messmör och hjortronsylt

En pannacotta smaksatt med messmör - en messmörspannacotta - serverad med hjortronsylt eller mylta - rårörda hjortron eller färska hjortron.

En variant på vanlig Pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin.

4 normala eller 8 mini portioner pannacotta med messmör

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker eller rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 gelatinblad
  • 1/2 dl messmör
  • SERVERING: 2 dl hjortronsylt, mylta eller färska hjortron
  • 4-8 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
  2. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
  3. Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
  4. Rör i messmör.
  5. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
  6. Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
  7. Häll upp gräddblandningen i formarna.
  8. Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
  9. Du kan servera messmörspannacottan i formarna eller skära runt kanten i formarna och vända upp och ner på desserttallrik - om du gör den i stora portionsformar förstås.
  10. Servera messmörspannacottan toppad med hjortonsylt, mylta - rårörd hjortronsylt eller färska hjortron. Garnera med blad av citronmeliss.
Du kan toppa pannacottan med rårörda hjortron som på bilden eller med färska hjortron.
Du kan toppa pannacottan med rårörda hjortron som på bilden eller med färska hjortron.

Kan lagas i god tid

Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.

Att dricka till

  • Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller annat vin med botrytis - ädelröta.
  • Fler förslag är Beaumes de Venise från Frankrike eller italienskt Vin Santo.

En variant på pannacotta som får en god och originell smak av messmör
En variant på pannacotta som får en god och originell smak av messmör. Toppa med hjortronsylt och några blad citronmeliss.

E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-25

Tillbehör och liknande:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...