Pannacotta med messmör och hjortronsylt
En pannacotta smaksatt med messmör - en messmörspannacotta - serverad med hjortronsylt eller mylta - rårörda hjortron eller färska hjortron.
En variant på vanlig Pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
- Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
- Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
- Rör i messmör.
- Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
- Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
- Häll upp gräddblandningen i formarna.
- Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
- Du kan servera messmörspannacottan i formarna eller skära runt kanten i formarna och vända upp och ner på desserttallrik - om du gör den i stora portionsformar förstås.
- Servera messmörspannacottan toppad med hjortonsylt, mylta - rårörd hjortronsylt eller färska hjortron. Garnera med blad av citronmeliss.
Kan lagas i god tid
Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Att dricka till
- Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller annat vin med botrytis - ädelröta.
- Fler förslag är Beaumes de Venise från Frankrike eller italienskt Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal