Ostpaj

Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.

6 portioner ostpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Ostfyllning: 2 dl riven smakrik riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Skär kallt smör i kuber.
  2. Blanda smör med mjöl några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder.
  3. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet eller i en bunke, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in pajdegen i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugn på 175 grader.
  6. Riv osten och blanda med ägg och grädde i en skål.
  7. Kavla ut pajdeg och klä en pajform. Eller tryck ut den med händerna. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  8. Tillsätt ost och äggblandningen och grädda ostpajen i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer