Nötbottnar till tårta

Introduktion och förberedelse

Nötbottnar som passar att göra tårta och kakor av.

Tunna tårtbottnar av rostade malda nötter som hasselnötter blandade med äggvita som vispas med socker till maräng.

    Användning

    • Nöt- och marängbottnarna blir enkelt mandeltårta med smörkräm.
    • Eller gör en lättlagad tårta genom att stapla bottnarna och varva med vispad grädde eller vaniljkräm. Garnera med valfri topping som färska bär, rostad flagad mandel, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M&Ms eller vad man gillar.
    • Andra goda fyllningar är med mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, citronkräm, chokladmousse, hallonmousse samt garnera enligt ovan förslag.
    • Du kan även göra en fryst tårta om du fyller med valfri glass mellan bottnarna och så fryser du in tårtan. Ta fram och tina några minuter under tiden du garnerar tårtan enligt lättlagade tårtan ovan.

    Tips

    • Om du vill kan du pensla bottnarna med smält choklad.
    • Receptet räcker till en stor tårta med flera lager eller tre små med ett lager fyllning.

    3 nötbottnar

    • Förberedelse: 25 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 55 min

    Ingredienser

    • 3 dl hasselnötter, ca 200 gram
    • 4 äggvitor
    • 3 dl florsocker
    • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
    3. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
    4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
    5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
    6. Vispa äggvitorna med låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut.
    7. Vänd ned nötterna försiktigt och fördela på de tre utritade bottnarna på bakplåtspapprena. Jämna ut med en slickepott.
    8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
    9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga nötbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
    10. Nu kan du fylla nötbottnarna till tårta eller det du önskar.
    E-mail
    Medel: 3.3 (20 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-13