Nöt och marängbotten

Introduktion och förberedelse

Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.

Blir enkelt en mandeltårta med smörkräm eller varva med grädde eller vaniljkräm.

Garnera med valfri topping som färska bär, rostad flagad mandel, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M&Ms eller vad man gillar.

3 nöt och marängbottnar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter eller mandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  3. Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  8. Grädda i 15-20 minuter.
  9. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  11. Pensla dem ev. med 100 gram smält choklad om du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer