Nöt och marängbotten

Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.

3 nöt och marängbottnar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter eller mandel, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  3. Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  8. Grädda i 15-20 minuter.
  9. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  10. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  11. Pensla dem ev. med 100 gram smält choklad om du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer